Справу колишнього першого заступника секретаря РНБО Гладковського про розкрадання передали до суду

Дата: 02 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала до суду справу щодо колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки й оборони Олега Гладковського, якого обвинувачують у заподіянні збитків державі на 17,44 мільйона гривень.

Про це повідомили в САП.

Експосадовець РНБО, як вважають слідчі, використав надану йому владу та службове становище всупереч інтересам служби, щоб ПАТ “Автомобільна компанія “Богдан Моторс”, у якій він та його близькі особи мають частку власності, отримала неправомірну вигоду. 

Гладковський-старший не вилучив з державного оборонного замовлення, попри невідповідність передбаченим урядом умовам, та дозволив закупівлю з держбюджету вантажних автомобілів підвищеної прохідності, а заступник міністра оборони та директор департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міноборони організували цю закупівлю.

“Незважаючи на те що ці автівки не відповідали вимогам уряду, йдеться про рівень локалізації (обсяг робіт зі створення транспортного засобу безпосередньо в Україні з метою підтримання вітчизняного виробника), який мав становити не менш ніж 60%, натомість становив лише 10%, компанія все одно отримала замовлення”, – розповіли в САП.

Компанія погодилася довести рівень локалізації до 20% до кінця 2017 року і надалі збільшити його до 30% впродовж трьох років. Однак умови ці так і не виконала, незаконно переклавши витрати зі збільшення рівня локалізації на бюджет. Також з’ясувалося, що договір між Міноборони та компанією-виробником передбачав часткову передоплату та фіксування ціни товарів. Але всупереч цій умові ціну за товари збільшили, і відповідальні за проведення закупівлі посадовці її погодили, заздалегідь узгодивши це питання із заступником міністра оборони.
 
Нагадаємо, що першими про причетність Гладковського-старшого до корупції в оборонній сфері розповіли журналісти проєкту “Наші гроші з Денисом Бігусом“. Влітку минулого року суд назвав неправдою їхнє розслідування та зобов’язав спростувати його, адже висвітлена інформація нібито шкодила честі, гідності й діловій репутації Ігоря Гладковського – сина колишнього першого заступника секретаря РНБО.
 
Гладковський-молодший разом з партнерами постачав оборонним підприємствам контрабандні російські деталі та деталі з українських військових частин за завищеними цінами. Згодом журналісти довели в апеляційному суді, що розповіли правду. 
 
Проти журналістів судиться й Гладковський-старший. Він вимагає визнати недостовірною та спростувати інформацію з розслідування, а також стягнути з журналістів 2 мільйони гривень моральної шкоди. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter