Справу Гладковського-старшого проти Bihus.Info розглядатимуть у Вінниці

Дата: 15 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Справу за позовом колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського проти журналістів-розслідувачів з Bihus.Info розглядатимуть у Вінниці. 

Про це повідомляє видання “Vежа”.

На початку минулого року програма “Наші гроші” випустила велике журналістське розслідування, присвячене розкраданням в оборонній сфері. Зокрема, там ішлося про те, що син Гладковського Ігор разом з партнерами постачав оборонним підприємствам контрабандні російські деталі та деталі з українських військових частин за завищеними цінами.

Причетним до корупції журналісти назвали й Гладковського-старшого, якого спочатку затримали правоохоронці, а в жовтні минулого року відпустили під заставу в понад 10 мільйонів гривень.

Гладковський-старший вимагає визнати недостовірною та спростувати інформацію із серії матеріалів “Армія. Друзі. Бабки”, а також стягнути з журналістів 2 мільйони гривень моральної шкоди. Адвокат журналістів Олександр Бурмагін уточнив, що Гладковський хоче визнати неправдивою таку інформацію, озвучену у відео:

Група молодиків вступає в змову з оборонними чиновниками, вони скуповують військові запчастини в російських контрабандистів, а також по складах Української армії, накручують ціни в рази і за змовою з державним концерном “Укроборонпром” продають на його заводи. До групи входять: замсекретаря Ради нацбезпеки та оборони Олег Гладковський…” 

Олег Гладковський

Журналісти категорично не згодні з усіма позовними вимогами Гладковського-старшого, зокрема тому, що позивач пропустив строк позовної давності для звернення до суду. 

Під час підготовчого засідання журналіст Денис Бігус через адвокатів попросив змінити підсудність справи, зазначивши, що хоча й зареєстрований у Вінниці, але фактично проживає в Борисполі, тому попросив, щоб справу розглядали в Борисполі. Однак судді відмовили в цьому. 

Наступне засідання в справі має відбутися 21 січня наступного року. 

Нагадаємо, що в липні суд назвав неправдою розслідування журналістів та зобов’язав їх спростувати викладену інформацію, адже вона нібито шкодила честі, гідності й діловій репутації Гладковського-молодшого. Але адвокати проєкту “Наші гроші” довели в апеляційному суді, що різні вислови в сюжеті містили правдиву інформацію, не стосуються позивача і є оцінними судженнями, а тому не потребують спростування за законом.

Фотографія обкладинки: BBC

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter