Спортивні заходи в Україні мають проводитися державною мовою – Кремінь

Дата: 03 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Під час публічних виступів, коментарів чи пресконференцій українські спортсмени, тренери, представники федерацій чи клубів мають послуговуватися державною мовою. Зокрема, це стосується й Олімпійських ігор-2024. 

На цьому наголосив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, коментуючи розроблені Національним олімпійським комітетом України та Міністерством молоді та спорту України рекомендації для українських атлетів щодо контакту з російськими та білоруськими спортсменами.

Фото: “Радіо Свобода”

“Кожен український спортсмен на міжнародних змаганнях — приклад не лише атлетичної майстерності, а й гордості та поваги до своєї мови, народу, держави. Тому утвердження української мови в спортивній дипломатії найвищого рівня – це зміцнення наших лідерських позицій у світі”, – підкреслив він.

За словами мовного омбудсмана, останнім часом зміни щодо функціонування державної мови в царині спорту є доволі відчутними й суттєвими, однак звернення громадян про порушення мовного закону у сфері спорту продовжують надходити. Він також нагадав, що статус державної мови у сфері спорту закріплено у статті 34 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 

“Законом встановлено, що спортивні заходи, у тому числі міжнародні, проводяться в Україні державною мовою. Спеціальні іншомовні терміни, що вживаються в окремих видах спорту, можуть використовуватися без перекладу. Інформаційні та інші оголошення під час проведення спортивного заходу виконуються державною мовою. Під час міжнародних заходів такі оголошення можуть дублюватися іншими мовами”, – зауважив Кремінь.

Нагадаємо, що від початку 2024 року на адресу уповноваженого із захисту державної мови надійшли 569 звернень про порушення мовного законодавства. 

Майже половина звернень традиційно стосуються порушень у сфері обслуговування споживачів. З них 145 – відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв, 82 – порушень безпосередньо під час обслуговування та 46 – подання інформації про товари та послуги недержавною мовою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter