Контрактник ЗСУ заявляє, що співслужбовці вкрали його приватні фото і погрожують розправою, бо він гей

Дата: 19 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Солдат контрактної служби заявляє, що співслужбовці цькують його за те, що він гей. Кривдники взяли у хлопця телефон, щоб зателефонувати рідним, натомість прочитали особисте листування, викрали світлини з пристрою та тепер шантажують і погрожують йому розправою.

Про це постраждалий розповів виданню ZMINA.

Влад. Фото надане постраждалим солдатом

Влад – 23-річний військовий, який вже 2,5 року служить за контрактом у Збройних силах України в Одеській області. Чотири місяці назад його відправили на бойове чергування до Запорізької області, де й трапився інцидент. 

14 листопада один зі співслужбовців двічі попросив у нього телефон, аби зателефонувати рідним. Невдовзі Влада покликали до кімнати, де знаходились шестеро його кривдників: вони показали фото, вкрадені із пристроюі Кривдники отримали доступ до акаунту Влада у телеграмі. На підтвердження цих слів хлопець надав фотографії повідомлень про вхід не зі свого пристрою 14.11.2021. , та скріншоти листувань, з яких було зрозуміло, що він – гей. 

Для того, щоб його відпустили, та щоб, як розповів Влад, виграти час, він запропонував купити декілька блоків сигарет строковикам. Коли солдати не погодились та почали вимагати горілку та “накрити поляну”, контрактник звернувся до командування.  

“Коли про це дізнався начальник штабу, то він наказав забрати у строковиків усі телефони, тому що там знаходився компромат на мене. Командир батареї так і зробив, але щойно начальник штабу поїхав, віддав телефони назад. Після цього шестеро строковиків з моєї батареї назвали мене п*дором на вечірній перевірці перед усім дивізіоном, а наступного дня – на ранковому шикуванні”, – розповідає Влад. 

Солдат написав рапорт, який є у розпорядженні ZMINA, де написав про погрози та цькування і вказав імена причетних до цього, сконтактував із Військовою службою правопорядку, але ситуацію це не змінило на краще і цькування продовжувалось. Його комбат, наприклад, заявив, що присутність ЛГБТ-людей в армії є “неприйнятною”, а кривдники взагалі не понесуть покарання. 

“Мені говорили, не довіряй людям, але моя доброта мене і привела до такої ситуації, з якою тепер не можу впоратися сам”, – говорить контрактник.

Фото надане постраждалим солдатом

В один із днів, за словами Влада, до регіону із перевіркою приїжджав командувач Військово-Морських сил ЗСУ Леонід Неїжпапа, якому, вочевидь, про випадок цькування солдата ніхто не розповів. У той самий день Влада знову назвали “п*дором” під час обіду. 

“Дивіться, п*дор прийшов”, – почув він, коли зайшов до їдальні. 

Наразі хлопця відселили та заборонили іншим називати його “п*дором”, однак зробили це тільки зранку 19 листопада, а тому він досі побоюється за своє життя. Як пояснює виданню ZMINA ветеран та відкритий гей Віктор Пилипенко, ці побоювання не є безпідставними. 

“Хлопцю-гею погрожують фізичною розправою. Ті, хто погрожує, щодня отримують зброю, набої та заступають з нею у наряди. Тобто фактично ці люди можуть застосувати цю зброю проти того, кому погрожують. Це у жодні рамки не вкладається. Їх слід ізолювати негайно на період проведення розслідування. Натомість військовослужбовця, який став потерпілим, відокремлюють від підрозділу та роблять вигнанцем. Складається враження, що командування просто не хоче проблем”, – говорить він. 

Ситуації із цькуванням в армії не є поодинокими, але не всі потерпілі розповідають про це. Щоб захистити свої права, фахівчиня Юридичної сотні Анна Пашкіна радить для початку подати рапорт про інцидент з усіма можливими доказами порушення прав до безпосереднього командира. Його мають обов’язково зареєструвати у встановленому порядку, адже, як попереджає юристка, усний спосіб повідомлення може призвести до ігнорування звернення.

Після цього командир повинен доповісти про ситуацію старшому командирові, який своєю чергою має прийняти рішення про проведення службового розслідування та визначити відповідального посадовця. 

Розслідування, що має тривати протягом одного місяцяі В окремих випадках цей строк може бути продовжено, але не більше ніж на один місяць., проводять за участю безпосереднього начальника військовослужбовця, який вчинив дисциплінарне правопорушення. За його результатами мають скласти відповідний акт, а командир, який призначив розслідування, має вирішити, як покарати винних. 

Пашкіна також радить військовослужбовцям, які стикнулись із порушенням своїх прав, надіслати письмову заяву з усіма обставинами та доказами до органів управління Служби правопорядку, органів, які проводять досудове слідство, та інших держорганів, наприклад, ДБР, якщо справа стосується побиття. Таку заяву варто подавати поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Можуть військові звернутись й до Уповноваженої Верховної Ради з прав людини, а якщо рапорт ігнорують, розслідування не призначають або затягують, можна зателефонувати на гарячу лінію за номером 0800-500-442 або звернутись у письмовій формі до Міністерства оборони та вимагати проконтролювати розслідування.

Якщо справу повністю замовчують, заяви ігнорують, а винних покривають, постраждалі мають право вимагати від Міноборони призначити перевірку у частині.

Фото: militarytimes.com

Військова дисципліна зобов’язує кожного військовослужбовця виявляти повагу до командирів і один до одного, бути ввічливими і дотримуватися військового етикету, дотримуватися Конституції та законів України, правил взаємовідносин між військовослужбовцями, зміцнювати військове товариство”, – нагадує фахівчиня. 

На думку Пилипенка, причетні до цькування Влада неодмінно мають понести покарання, а тому об’єднання “Військові ЛГБТ” вже звернулося до Моніторингової місії ООН.

“Комбат, який сказав, що ЛГБТ в армії “неприйнятні”, має сам стати неприйнятним для армії”, – вважає ветеран. 

Як і інші ЛГБТ-українці, військові-гомосексуали стикаються з дискримінацією: їх цькують та нападають на них. Так сталось із ветераном Василем Давиденком, якого після публічного розкриття сексуальної орієнтації невідомі молодики побили на вулиці у Києві зі словами: “Ти що думав, ми не знайдемо, де ти живеш, п*дор?”. Згодом на роботі чоловіку влаштували “тихий бойкот”. 

Також нападали й на ветерана Віктора Пилипенка: у 2019-му чоловіка побили під час заходів із вшанування пам’яті загиблих військовослужбовців, учасників Антитерористичної операції та Операції об’єднаних сил, які проходили на Михайлівській площі столиці.

Водночас з часом ситуація із притягненням гомофобів в українській армії до відповідальності змінюється. Цього року, наприклад, сержант, який публічно назвав солдата Володимира Зайшлого “п*дором”, вибачився перед ним та отримав догану від керівництва.

19-річний військовий влітку цього року опублікував в інстаграмі відео поцілунку з хлопцем, яке того ж дня поширили в одному з ультраправих телеграм-каналів разом з його номером телефону та посиланням на акаунти в соцмережах. Невідомі надсилали Зайшлому погрози, радили зняти форму та вкоротити собі віку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter