Сержант, який публічно назвав солдата “п***ром”, вибачився перед ним та отримав догану від керівництва

Дата: 10 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Військовий ЗСУ Володимир Зайшлий, якому ультраправі раніше погрожували через публікацію відео поцілунку з хлопцем, зіткнувся з гомофобією під час служби. Водночас випадок оперативно розслідували, а кривдник отримав догану. 

Про історію розповів голова об’єднання “Військові ЛГБТ” Віктор Пилипенко

Скріншот з відео, яке опублікував солдат

19-річний військовий на ім’я Володимир Зайшлий відкритий гей. Влітку цього року він опублікував в інстаграмі відео поцілунку з хлопцем, яке того ж дня поширили в одному з ультраправих телеграм-каналів разом з його номером телефону та посиланням на акаунти в соцмережах. Невідомі почали писати Зайшлому погрози та бажати смерті. 

“Маю бажання розбити тобі [обличчя], гомік. Зніми форму, лайно. А ще краще – піди з даху зіскоч”, – йшлося в одному з повідомлень. 

Після розголосу історії в підрозділі, в якому служить хлопець, сержант перед іншими солдатами назвав його “п***ром”. Також Володимиру збільшили кількість нарядів, а один з командирів відмовився віддавати мобільні телефони всьому підрозділу та наказав строковикам купувати кнопкові, якщо ті хочуть мати зв’язок із близькими. 

“Він думав, що таким чином перестрахується, і думав переступити через статути. Звісно, до всього ж це був елемент колективної відповідальності, коли відповідальність за нібито провину одного переносять на всіх солдатів підрозділу, посилюючи цькування “винного”, ламаючи його волю… У хлопця був пригнічений стан, він писав, що може і не витримати цього всього та мріє, щоб усе це скінчилося”, – розповідає Пилипенко. 

Об’єднання “Військові ЛГБТ” звернулося до моніторингових місій ОБСЄ, ООН та до правозахисників, щоб допомогти солдату, і коли про цькування дізнались у Міністерстві оборони, то до підрозділу разом з поліцією вирушила перевірка. 

У результаті сержант, який обізвав побратима “п***ром”, отримав сувору догану та особисто вибачився перед ним, а командир підрозділу запевнив, що в разі цькування він особисто братиме такі справи під контроль. 

“Солдат Зайшлий не порушив жодного пункту статутів Збройних cил України”, – пояснює Пилипенко. 

Фото: Lana Yanovska / NBC News

У коментарі виданню ZMINA Зайшлий назвав вибачення, яке попросив у нього сержант, щирим та повідомив, що цькування щодо нього припинились. 

“Цькування немає, його і не було до цього інциденту (з боку керівничого складу)”, – написав він. 

Інцидент, як наголошує Пилипенко, є першим відомим випадком, коли гомофобну поведінку в українській армії зафіксували, розслідували та притягли винного до відповідальності.

“В армії таке цькування заборонене, а геї мають право служити. В ідеалі в разі булінгу боєць чи офіцер має написати скаргу заступнику командира щодо морально-психологічного стану особового складу, але часто хлопці мовчать”, – зазначив він у коментарі  ZMINA. 

Пилипенко вважає, що зазвичай винними в подібних ситуаціях є командири, але додав, що гомофобія в армії може мати й інші вияви: 

“Якщо ти офіцер-гей – тобі можуть закрити доступ до кар’єрного зростання іншими шляхами, ніж відверте цькування”.

Як і інші ЛГБТ-українці, військові-гомосексуали стикаються з дискримінацією в суспільстві. Так, у Києві після камінг-ауту п’ятеро невідомих молодиків побили ветерана АТО Василя Давиденка. Чоловік розповідав, що після заяв про свою сексуальну орієнтацію на роботі йому влаштували “тихий бойкот”. 

ZMINA раніше спілкувалася зі старшим солдатом, командиром самохідної артилерійської установки “Піон” та учасником об’єднання ЛГБТ-військових та ветеранів Владиславом Мірошниченком. Він розповів, як вплинув камінг-аут в армії на його побратимів та як змінилося життя після цього.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter