Військовому ЗСУ погрожують ультраправі через відео поцілунку з хлопцем

Дата: 27 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Військовий ЗСУ зі Львівщини запостив у своєму акаунті в інстаграмі відео поцілунку з партнером. Після цього особисті дані та посилання на соцмережі військового опублікували в праворадикальному телеграм-каналі: хлопцю почали надсилати погрози.  

Скриншот з відео

19-річний військовий на ім’я Володимир Заішлий, відкритий гей, опублікував старе відео поцілунку зі своїм партнером в інстаграм-сторіз минулого тижня. Він також розміщував на сторінці дописи на підтримку ЛГБТ-людей та із засудженням гомофобії. 

Того ж дня відео поширили в одному з телеграм-каналів ультраправих разом з номером телефону військового та посиланням на його акаунти в соціальних мережах.  

Відтоді хлопцю почали писати звинувачення в тому, що він паплюжить українську армію, ображати, а також погрожувати побиттям та бажати смерті.  

“Маю бажання розбити тобі [обличчя], гомік. Зніми форму, лайно. А ще краще – піди з даху зіскоч”, – йдеться в одному з таких повідомлень. 

У сторіз Заішлий також повідомив, що після розголосу ситуації йому зателефонували з військової частини та попросили видалити відео. На той момент його вже не було у відкритому доступі. Хлопець також додав, що у відео не було нічого, що могло б дискредитувати армію. 

Водночас Заішлого підтримала низка військових. Серед них – командир відділення 21-го окремого мотопіхотного батальйону “Сармат” Сергій Гнезділов. У своєму фейсбуку він написав, що поважає хлопця за те, що він не мовчить про те, ким є.

Гнезділов також звернувся до частини тих, хто погрожував Заішлому: 

“Спочатку підіть походіть у цій формі, в цих берцях, а потім поговоримо про сім’ю, церкву, і що вас там ще бентежить. Замість того щоб обговорювати військових, які зразково виконують свої обов’язки, краще йдіть служити, покажіть як треба”.
 
На підтримку висловився Віктор Пилипенко, голова об’єднання “Військові ЛГБТ”, а також журналіст Євген Назаренко. Останній написав, що хоче жити в суспільстві, де будь-які вияви кохання викликатимуть у людей лише позитивні емоції:
 
“І, якщо я маю право на публічні почуття, чому ці пацани не мають? Тому що я народився гетеро, а вони геями? Ми не обирали, ким народитись. Так склалось. Я хочу, щоб ЛГБТ-люди могли так само цілуватися чи ходити за руку вулицею, не боячись агресії”. 
 
Парамедикиня Ярина Чорногуз розцінила відео як спробу привернути увагу до проблеми гомофобії:
 
“Це сміливо. Мало хто б наважився наразити себе на такий хейт, аби обговорили загальну проблему дискримінації цієї категорії людей, які часом, так, служать в армії”.
 
Нагадаємо, що в ніч на понеділок, 26 липня, у центрі Львова на проспекті Свободи п’ятеро невідомих молодиків побили поета Сергія Савіна та музиканта Максима Вербу. Потерпілі вважають, що напад скоєно через дискримінацію, оскільки в одного з них волосся пофарбоване в білий колір, а інший називав його “коханим другом”. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter