Сьогодні у російському полоні перебувають щонайменше 25 українських журналістів – голова НСЖУ

Дата: 09 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Зараз у російському полоні знаходяться щонайменше 25 українських журналістів. До їхнього числа входять як викрадені на початку вторгнення, так і нещодавно затримані представники українських ЗМІ. 

Про це сьогодні на пресконференції в Києві заявив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, повідомляє кореспондент видання ZMINA.

 

Щонайменше 25 українських журналістів знаходяться у полоні. Зараз у місцях неволі перебувають також кримськотатарські журналісти. Ув’язненими є Владислав Єсипенко та Ірина Данилович, яких несправедливо затримала окупаційна влада у Криму”, – сказав голова НСЖУ.

Томіленко нагадав, що у російському полоні опинилися журналісти, яких затримали під час російського вторгнення. Усі вони на момент затримання перебували на окупованих територіях. До числа викрадених та нещодавно затриманих також входять Вікторія Рощина, Ірина Левченко та Дмитро Хилюк.

Нагадаємо, за словами голови Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, щонайменше 15 громадянських і цивільних журналістів росіяни незаконно утримують в окупованому Криму. Всі вони ув’язнені за сфабрикованими справами.

Вона нагадала, що серед незаконно утримуваних окупантами журналістів – Олексій Бессарабов, Владислав Єсипенко, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Сервер Мустафаєв, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв, Амет Сулейманов, Асан Ахтемов, Ірина Данилович, Вілен Темер’янов, Ернес Аметов, а також Наріман Джелялов – заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, ув’язнений, зокрема, й за те, що намагався висвітлювати правду про події в Криму.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні й притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter