“Слідство.Інфо” каже, що СБУ тисне на їхнього автора через викриття щодо голови департаменту кібербезпеки служби

Дата: 06 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Журналісти агенції розслідувань “Слідство.Інфо” звертатимуться до правоохоронців через випадок, коли автору видання Євгенію Шульгаті працівники ТЦК після вказівки ймовірно працівника СБУ, намагались вручити повістку. Шульгат напередодні випустив розслідування щодо майна родини керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка, тож журналісти вбачають у такій поведінці тиск. 

Про це розповіли у “Слідство.Інфо”. 

Напередодні, 4 квітня, журналісти випустили розслідування про те, що дружина голови департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка у грудні 2023 року придбала квартиру у житловому комплексі преміумкласу на столичному Печерську. У декларації посадовця вказано, що за квартиру сплатили 12,8 мільйона гривень, втім ринкова ціна – понад 20 мільйонів. 

Офіційної заробітної платні Вітюка на купівлю такої нерухомості не вистачило б, а дохід дружини, яка є ФОП, викликав запитання у журналістів. Річ у тім, що вони не змогли знайти адреси офісу, контактних даних для клієнтів та взагалі жодних даних про юридичні послуги, за які та отримує понад 1 мільйон гривень на місяць. 

Юлія Вітюк відмовилася спілкуватися з журналістом щодо діяльності свого ФОП та про дорогу квартиру. 

У день, коли вийшло розслідування, декларацію Вітюка прибрали з сайту НАЗК, хоч зазвичай звіти про статки есбістів й так не публікують у відкритому доступі. 

За декілька днів до виходу розслідування, 1 квітня до журналіста Шульгати підійшли працівники ТЦК в одному зі столичних торговельних центрів. Вони намагалися вручити йому повістку, а на записах з камер спостереження вдалось помітити, що роблять вони це після вказівки невідомого чоловіка у цивільному. 

“Здивувало, що вони підійшли саме до мене, звернулися на імʼя-прізвище і явно знали мене в обличчя”, – каже Шульгат.

З власних джерел журналісти встановили, що цей чоловік – Олексій Володимирович Біленко – є працівником департаменту кібербезпеки СБУ, який очолює Вітюк. 

Біленко не відповів на дзвінки журналістів, а після повідомлень у месенджерах заблокував. 

Своєю чергою голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин вже зустрівся з головою СБУ Василем Малюком та обговорив ситуацію. Малюк запевнив, що “ситуація не залишиться без уваги”. 

Нагадаємо, що на початку року в мережі з’явилося відео з прихованих камер готелю, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотичні речовини. Напередодні цього журналісти випустили розслідування про тих, хто готує медіазвіти для посадовців, зокрема Офісу президента. В таких звітах майже ігнорують, наприклад, гучні скандали, пов’язані з корупцією, а критику влади приписують виключно представникам опозиційних партій. 

Як виявилось згодом, стежили за журналістами працівники СБУ з департаменту захисту державності. 

Детальніше про тиск на журналістів, який посилився в Україні останнім часом, читайте за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter