Проєкт закону Зеленського щодо ОАСК не вирішує усіх проблем – експерти

Дата: 22 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Ініційований президентом Володимиром Зеленським законопроєкт щодо зменшення повноважень одіозного Окружного адміністративного суду Києва зменшить вплив ОАСК на суспільне життя, однак не розв’яже проблем повністю, адже в юрисдикції суду залишиться розгляд адміністративних справ у столиці. 

Такої думки дотримуються фахівці Фундації DEJURE.

Активісти проводять акцію під Офісом президента, щоб привернути увагу глави держави до проблеми існування ОАСК, вересень 2020 рік. Фото: Фундація DEJURE

За задумом Зеленського, у разі ухвалення закону всі судові спори з державою мають забрати з виключної підсудності ОАСК і передати Верховному Суду як суду першої інстанції. Апеляцію на ці рішення можна буде подавати до Великої палати Верховного Суду.

“Таке врегулювання підсудності справ Верховному Суду як суду першої інстанції унеможливить будь-які маніпуляції з рішеннями суб’єктів владних повноважень, які раніше могли провокуватися через оскарження в ОАСК”,пояснювали в Офісі президента.

За словами фахівців з Фундації DEJURE, модель законопроєкту відповідає вимогам меморандуму України з МВФ та зменшить вплив суду на суспільне життя. Однак у юрисдикції ОАСК залишиться розгляд адміністративних справ у Києві. Експерти пояснюють, що саме ці повноваження судді ОАСК використовували, наприклад, для заборони акцій на Майдані або легалізації незаконних забудов.

Потрібно також розуміти, що Касаційний адмінсуд, який розглядатиме справи ОАСК, теж не зразок доброчесності. Що вже говорити, якщо чимало суддів цього суду під час конкурсу до Верховного Суду самі були визнані недоброчесними”, – наголошує голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков.

Нагадаємо, що Окружний адміністративний суд міста Києва вирішує спори з державою, а тому активісти не вперше наголошують, що корумпований суд фактично може керувати країною. Єдиною посадовою особою, яка може вплинути на ситуацію, є президент. Наприкінці минулого року 25 тисяч українців поставили підписи під петицією з вимогою до Володимира Зеленського розпустити ОАСК, а до цього для глави держави навіть провели імпровізований урок про те, як працює суд.

Судді ОАСК відомі низкою скандальних рішень, наприклад, коли розглядали позови звільнених унаслідок проведення атестації співробітників поліції Києва та Центрального апарату, зокрема одіозних департаментів протидії наркозлочинності та захисту економіки. За словами самого судді Вовка, його колеги поновили тоді 90% звільнених.

Нещодавно ОАСК на вимогу школярки скасував нову редакцію правопису.

 
Фотографія обкладинки: Фундація DEJURE
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter