Активісти провели урок для Зеленського та розповіли, що не так з ОАСК

Дата: 18 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Активісти закликали президента Володимира Зеленського ліквідувати Окружний адміністративний суд Києва, який через свою корумпованість, за їхніми словами, фактично керує державою.

Акцію у вигляді шкільного уроку під стінами Офісу президента провели спільно Центр протидії корупції з “Автомайданом”.

Володя, розберись з ОАСКом

Урок Володя, розберися нарешті з ОАСКом. Як гадаєте, Володя засвоїв урок?

Опубліковано Центр Протидії Корупції Середа, 17 червня 2020 р.

“Ми хвилюємось, адже учні, які зробили тебе головою учнівського самоврядування, починають соромитися свого вибору”, – сказав голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін, звертаючись до актора в масці Зеленського. 

Зеленському пояснили, що Окружний адміністративний суд міста Києва вирішує спори з державою, а тому, оскільки центральні органи виконавчої влади розташовані в Києві, всі спори, наприклад з Кабміном, митницею або міністерствами, відбуваються в ОАСК.

“Якщо цей суд корумпований, то це означає, що він у ручному режимі керує державою”, – наголошують вони.

Звернули увагу Зеленського й на керівника суду та його заступника – Павла Вовка та Євгена Аблова. Перший минулого року став фігурантом так званої “вовчої справи”, коли НАБУ оприлюднило аудіозапис телефонних розмов, у якому йдеться, що він і деякі судді втручались у діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС). Для того щоб уникнути обов’язкового кваліфікаційного оцінювання, їм були потрібні лояльні члени в комісії. Тож за втручання Вовка двох її учасників замінили наперед визначеними переможцями конкурсу за квотою Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової та Державної судової адміністрації.

Павло Вовк та Євген Аблов

Щодо Аблова, то він відомий тим, що  9 грудня 2013-го прийняв позов від громадянина, якому барикади на Майдані “перешкоджали вільно пересуватися”. Він просив зобов’язати спецпідрозділ “Беркут” припинити правопорушення щодо блокування доріг. Менш ніж за дві години видав позивачеві ухвалу, якою заборонив “будь-яким особам вчиняти дії щодо блокування будь-яким способом” усіх вулиць, де відбувались акції протесту. Згодом спецпідрозділ “Беркут” та внутрішні війська зробили невдалу спробу штурму Майдану.  

Розповіли президенту й про рішення, які ухвалюють корумповані судді ОАСК. Наприклад, лише за один місяць колегія суддів розглянула там справу і відмовилася скасовувати рішення конкурсних торгів у так званій справі “рюкзаків Авакова” щодо розтрати 14 млн грн державних коштів з боку міністра МВС під час закупівлі рюкзаків для Нацгвардії. Це фактично унеможливило подальше розслідування. 

Судді ОАСК відсторонили від обов’язків в.о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун, заборонивши їй вчиняти будь-які дії як очільниці відомства. У результаті під загрозою опинилося відправлення великої партії життєво необхідних ліків до регіонів. Також суд розглядав позови звільнених у результаті проведення атестації співробітників поліції Києва та Центрального апарату, зокрема одіозних департаментів протидії наркозлочинності та захисту економіки. За словами самого Павла Вовка, поновлено було близько 90% звільнених поліцейських.

Наприкінці активісти  додали, що розформувати ОАСК можна лише через подання відповідного законопроєкту до Верховної Ради від глави держави.

“Президент – єдина посадова особа, яка може подати законопроєкт до парламенту, що передбачає розпуск суду. Ніхто інший цього зробити не може. Це особиста відповідальність Зеленського, адже кожен день, поки він це не робить, ОАСК ухвалює одне зашкварне рішення за іншим”, – підсумував Шабунін.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter