ОАСК на вимогу школярки скасував нову редакцію правопису: що не влаштовувало позивачку?

Дата: 29 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову уряду, якою запровадили так званий новий правопис.

Про це повідомив адвокат позивачки Дмитро Ільченко.

Позов з вимогою скасувати новий правопис ще в червні 2019 року подала до суду мати школярки Юлії Пиргас із Херсона. У позовній заяві дівчинка стверджувала, що українська є її рідною мовою, що вона використовує її щоденно, а тому не погоджується з деякими нормами, ухваленими урядом.

Позивачка, згідно з текстом позову, є прихильницею української мови та “вважає, що українська мова дійсно є наймилозвучнішою у світі”. Однак, коли стало відомо про ухвалення нового правопису, позивачка “побачила, як велика кількість людей, які раніше поважали українську мову, почали глузувати з цих змін та, відповідно, з української мови”.

“Запровадження “смішних” мовних норм, які фактично не використовуються населенням України, призведе до зменшення осіб, які будуть використовувати українську мову, ускладнить перехід на українську мову російськомовних українців, у цілому знизить авторитет української мови”, – стверджувала позивачка. 

Школярку, зокрема, не влаштувала норма щодо обов’язковості “йотування” у словах іншомовного походження, норма про написання частини “пів” окремо та вилучення дефісу з більшості слів. Дівчинка також наголошувала, що Кабмін перейшов межу своєї встановленої компетенції у сфері мови. Питання в неї викликає і порядок оприлюднення урядового наказу про новий правопис.

На думку позивача, забезпечення всебічного розвитку та функціонування у всіх сферах суспільного життя не є тотожним наданню повноваження щодо визначення того, якою має бути українська мова. Навпаки, таке повноваження вимагає від уряду забезпечувати вільний розвиток української мови відповідно до історичних процесів, що відбуваються в Україні. Втручання уряду в такі процеси не є забезпеченням розвитку, а є зміною самого змісту української мови”, – йшлося у заяві.

Фотографія з відкритих джерел

Рішення ОАСК набуде чинності після його апеляційного перегляду. У Кабміні вже заявили, що не погоджуються з рішенням суддів. 

“…ми вважаємо незаконним відповідне рішення ОАСК та оскаржуватимемо його в апеляційній інстанції. На те, аби подати апеляцію, Уряд має 30 днів”, – повідомила у фейсбуку заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць.

За даними “Української правди”, адвокат Дмитро Ільченко та ГО “Правова держава”, які представляли інтереси школярки, фігурують на плівках із кабінету голови ОАСК Павла Вовка. Згідно з ними ГО використовують для подачі позовів та заяв, у яких зацікавлений сам Вовк.

Нагадаємо, що в жовтні минулого року 25 тисяч українців поставили підписи під петицією з вимогою до президента Володимира Зеленського розпустити ОАСК, адже корумпований суд, як стверджують експерти, може фактично керувати державою. 

Судді ОАСК відомі тим, що відсторонили від обов’язків в.о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун, заборонивши їй вчиняти будь-які дії як очільниці відомства. У результаті під загрозою опинилося відправлення великої партії життєво необхідних ліків до регіонів. Також суд розглядав позови звільнених унаслідок проведення атестації співробітників поліції Києва та Центрального апарату, зокрема одіозних департаментів протидії наркозлочинності та захисту економіки. За словами судді Вовка, його колеги поновили тоді 90% звільнених.

У липні минулого року правоохоронці звинуватили у створенні злочинної організації для захоплення державної влади голову суду Павла Вовка та його колег. Однак за цей час Вовку навіть не обрали запобіжного заходу, адже він просто ігнорує засідання, на яких це мають робити.

ZMINA докладно розповідала про те, як майже рік Вовк утікає від детективів та говорить, що звинувачення проти нього – це справа рук “іноземних агентів”.

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter