Два аркуші з незрозумілим змістом: ВАКС пояснив, чому не дозволив доставити до суду голову ОАСК Вовка

Дата: 12 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Судді Вищого антикорупційного суду відмовили в примусовому доставленні на засідання 5 січня голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка, адже в них не було для цього підстав. 

Про це повідомили в пресслужбі суду. 

Голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка та його колег звинуватили у створенні злочинної організації для захоплення державної влади в липні минулого року. Відтоді судові засідання, на яких Вовку мали обирати запобіжний захід, не відбувалися через неявку підозрюваного. Сам суддя неодноразово казав, що не вважає себе винним, а звинувачення правоохоронців з НАБУ називав справою рук іноземних агентів. 

Спочатку детективи надсилали повістки за місцем роботи Вовка, однак він відмовлявся від них. За місцем проживання суддю теж не могли знайти, а тому згодом правоохоронці оголосили його в розшук. Також НАБУ скерувала до Генерального прокурора проєкти клопотань до Вищої ради правосуддя, щоб її члени дозволили затримати Вовка та помістити під варту. Однак в Офісі генерального прокурора ці повідомлення проігнорували. 

“Така абсурдна ситуація, коли голова суду систематично ігнорує виклики до іншого суду, склалася через неможливість затримати голову ОАСК з огляду на його недоторканність та імунітет, які використовуються не для забезпечення правосуддя, а для ухилення від кримінальної відповідальності та переховування від органу досудового розслідування та суду. Відсутність належного реагування на ситуацію з боку генерального прокурора та Вищої ради правосуддя, ігнорування ініційованих НАБУ клопотань свідчать про системну кризу в правоохоронній та судовій системі”,зазначали в НАБУ наприкінці минулого року. 

Фото: Бабель

У грудні 2020-го правоохоронці знайшли Вовка на святкуванні дня народження колишнього нардепа та вирішили вручити йому повістку прямо там. Відео, на якому суддя втікає від детективів, як доказ продемонстрували на засіданні ВАКС.

“Особа, яка повідомляла про виклик, під час того, як підозрюваний сідав в автомобіль, дійсно вкинула в авто два аркуші паперу. Проте суд не отримав доказів, що ці аркуші були саме повісткою про виклик. Якого змісту були вказані два аркуші паперу, також не є зрозумілим”, – аргументують свою відмову щодо примусового приводу Вовка до суду у ВАКС. 

Нагадаємо, за версією правоохоронців, Павло Вовк разом з колегами нібито хотів встановити контроль над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створювати штучні перешкоди в їхній роботі. Як доказ детективи НАБУ виклали 45-хвилинне відео із записами розмов, ймовірно, Вовка та його колег.

У жовтні минулого року 25 тисяч українців поставили підписи під петицією з вимогою до президента Володимира Зеленського розпустити ОАСК, однак глава держави досі так і не зробив цього. 

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка Павла Вовка

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter