“Скіфське золото” вже в Україні

Дата: 27 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

До України повернулись експонати з виставки “Крим: золото і таємниці Чорного моря”, що відбувалась у Нідерландах у 2014-му. 

Про це розповіли в Національному музеї історії України. 

Фото: Національний музей історії України

Експонати зберігатимуть у Національному музеї історії України до деокупації Криму. 

“Зі свого боку музей докладе максимум зусиль для їх збереження та для того, щоб громадяни і гості України змогли їх побачити. Разом з тим, оскільки колекція набула міжнародного політичного резонансу, її стан і подальша доля будуть відтепер під прискіпливою увагою світу. Це, у свою чергу, покладає відповідальність на всіх, хто стояв за політичним рішенням щодо повернення колекції у воюючу Україну. Вони мають забезпечити їй безпрецедентну охорону, а також відповідну економічну підтримку Національному музею історії України”, – коментує повернення експонатів генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук.

Фото: Національний музей історії України
Фото: Національний музей історії України
Фото: Національний музей історії України

Після появи новин про якнайшвидше повернення “скіфського золота” до України росіяни почали погрожувати черговим судом щодо експонатів. Втім, торік, коли Верховний суд Нідерландів остаточно поставив крапку в справі, російські представники не змогли знайти жодного адвоката, який би зголосився представляти їхні інтереси. 

Вони звертались із запитом навіть до Асоціації адвокатів Гааги, однак і там отримали відмову. 

Нагадаємо, що 2014 року кількість музейних предметів фонду України в тимчасово окупованому Криму була близько 1,2 мільйона одиниць. На півострові діяли 26 музеїв і п’ять історико-культурних заповідників державної та комунальної форми власності. Утім, з початку тимчасової окупації півострова росіяни почали систематично привласнювати та переміщувати на свою територію цінні експонати. 

Українська влада вже казала, що про завершення війни можна буде говорити, коли Росія, зокрема, поверне викрадені експонати та сплатить репарації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter