Про завершення війни можна буде говорити, коли Росія, зокрема, поверне викрадені експонати та сплатить репарації – постпред президента

Дата: 20 Листопада 2022
A+ A- Підписатися
Коли Росія, зокрема, поверне викрадені експонати та артефакти культурної спадщини України та сплатить репарації за знищене чи пошкоджене майно, тоді можна буде говорити про фіксацію завершення війни.  
 
Про це на брифінгу, присвяченому розкраданню окупантами української історико-культурної спадщини на Півдні України, заявила Постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева
 
Представниця президента України нагадала, що 2014 року кількість музейних предметів фонду України в тимчасово окупованому Криму була близько 1,2 млн одиниць. На півострові діяли 26 музеїв і 5 історико-культурних заповідників державної та комунальної форми власності.
 
Утім, з початку тимчасової окупації півострова росіяни почали систематично привласнювати та переміщувати на свою територію цінні експонати музеїв Криму, які на момент окупації там зберігалися. На території Росії їх залишають на невизначений термін.
 
У відомстві відзначають, що Росія сприймає історичні та культурні цінності через призму вартості чи можливості збагатитися, як приклад – так звана “реставрація” Ханського палацу у Бахчисараї, яка триває з 2016 року, завдала непоправної шкоди найкращій пам’ятці палацової культури киримли.
 
Руйнування культурної пам’ятки корінного народу України – кримських татар

Таміла Ташева нагадала, що росіяни незаконно вивезли майно херсонських музеїв і мистецькі колекції навчальних закладів в окупований Крим.

В Офісі президента інформують, що з 12 травня російські військові проводили цілеспрямовані рейди до помешкань місцевих краєзнавців, колекціонерів і магазинів антикваріату, відбирали усе, що становить хоч найменшу художню чи історичну цінність.
 
Окупанти викрали з Херсонської області близько 15 тисяч експонатів, які перевозили неналежним чином.
 
Незаконне вивезення експонатів із Херсонського художнього музею імені Шовкуненка

Росіяни також вимагали у регіональних музейників Херсонщини списки цінних експонатів та осіб для евакуації, зокрема працівників музеїв з сім’ями. У відомстві вважають, що таким чином росіяни намагалися приховати свідків їхніх злочинів від українських слідчих. 

У Зеленського наголошують, що всі, винні у викраденні історичних та культурних цінностей, будуть притягнуті до відповідальності, а Росія змушена буде повернути експонати та музейні фонди законним власникам, а за завдану шкоду – сплатити репарації.
 
Як відомо, відновлення права українського та кримськотатарського народів на історичну та культурну спадщину, на збереження цінностей та повернення з незаконного володіння РФ є частиною проголошених президентом Володимиром Зеленським 10 пропозицій до миру.
 
Нагадаємо, з 2014 року Російська Федерація разом зі своєю військовою агресією розпочала геноцидальну політику зі знищення української ідентичності та фальсифікації історії України. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter