Музеї в окупованому Криму не можуть знайти адвокатів, які представляли б їхні інтереси в Нідерландах у справі про повернення скіфського золота

Дата: 08 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Юридичний радник тимчасово окупованих у Криму музеїв відмовився представляти їхні інтереси в справі про повернення скіфського золота ще в травні 2022 року. Відтоді вони не можуть знайти йому заміну для представлення інтересів в касаційній інстанції.

Про це 8 лютого заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова на своїй фейсбук-сторінці 8 лютого.

Як повідомила заступниця міністра, 14 вересня 2022 року від так званих “кримських музеїв” надійшло клопотання про продовження строку подання письмових пояснень на два місяці.
 
“Воно було обґрунтоване тим, що “музеї” так і не змогли знайти юридичного радника, готового представляти їхні інтереси в касаційній інстанції”, – розповіла вона.
 
Верховний суд Нідерландів відмовив у задоволенні заявленого відповідачем клопотання.
 
У клопотанні йшлося про те, що “музеї” зверталися навіть до Асоціації адвокатів Гааги із запитом про надання представника, однак Асоціація відмовилася сприяти їм у цьому.
 
“Музеї” вважають, що відмова Асоціації адвокатів Гааги порушує їхні конституційні права, і планують оскаржити її в компетентних судах Нідерландів. Цікаво, чи знайдуть вони адвоката для цих цілей?” – написала Джапарова.
 
За словами заступниці голови МЗС України, ця справа є одним з наслідків віроломного вторгнення та окупації Росією Криму у 2014 році.
 
Нагадаємо, Апеляційний суд Амстердама 26 жовтня ухвалив рішення передати Україні скіфське золото – експонати з кримського музею, які поїхали на виставку ще до російської анексії півострова і досі не повернулися.

Директор “Центрального музею Тавриди” в окупації Андрій Мальгін сказав, що обурений цим рішенням і кримські музейники мають намір його оскаржити. А Росія погрожувала припинити співпрацю з музеями Нідерландів. 

Як відомо, предметом спору в суді є колекція з 565 музейних предметів, наданих “Центральним музеєм Тавриди”, “Керченською історико-культурним заповідником”, Національним заповідником “Херсонес Таврійський” і “Бахчисарайським історико-культурним заповідником” для експонування в Музеї Алларда Пірсона в період із 6 лютого до 28 травня 2014 року. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter