Суд в Амстердамі постановив повернути “скіфське золото” до України

Дата: 26 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд Амстердама постановив, що Музей Алларда Пірсона (APM) має передати Україні колекцію “скіфського золота”, яка вже восьмий рік перебуває в Нідерландах. 

Про це повідомляє NOS.

Фото: culture.voicecrimea.com.ua

Понад 500 експонатів, серед яких бронзові, керамічні та дерев’яні вироби, у лютому 2014-го вивезли до археологічного музею в Амстердамі, де відбувалася виставка “Крим: золото і таємниці Чорного моря”. Артефакти зібрали з чотирьох кримських та одного київського музеїв, а їхню вартість оцінювали в приблизно мільйон євро.

У серпні, коли виставка дійшла кінця, експонати не стали повертати до музеїв окупованого півострова, адже в раніше укладених договорах було вказано, що власником експонатів виступає держава Україна в особі українського музейного фонду.

Експонати з Києва відправили на батьківщину ще 2014-го, однак експонати з Криму досі містяться в запасниках Музею Алларда Пірсона. 

Фото: Bart Maat / EPA

Виступаючи в амстердамському суді, як зазначає BBC, Україна нагадувала, що після 2014-го культурні цінності з кримських музеїв неодноразово вивозили на територію “материкової” Росії, і не факт, що їх усі повернули на півострів.

У грудні 2016 року окружний суд Амстердама ухвалив рішення повернути “скіфське золото” Україні. Судді тоді погодилися з апеляцією адвокатів до конвенції ЮНЕСКО, за якою культурна спадщина належить суверенній державі, а оскільки Крим таким не є, то експонати мали передати Україні. Водночас остаточне рішення про їхню належність мав ухвалити український суд.

Фото: AP Photo / Peter Dejong

Російська влада подала апеляцію на це рішення, і спочатку її мала розглядати колегія суддів, головою якої був суддя Дуко Оран’є. Він, за даними України, як адвокат раніше співпрацював з російськими адвокатами в справі ЮКОСу. У суді щодо “скіфського золота” ці адвокати представляли й інтереси кримських музеїв.  

З другої спроби суддю відсторонили від розгляду, однак потім йому завадила пандемія коронавірусу та хвороба іншого судді.

Російське міністерство культури раніше заявляло, що якщо апеляційна інстанція підтримає рішення передати експонати кримських музеїв Україні, то Росія більше не надаватиме експонатів зі своїх музеїв на виставки до Нідерландів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter