Скарг від полонених українських моряків немає – Москалькова

Дата: 03 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Члени московської Громадської наглядової комісії відвідали полонених українських моряків, які утримуються в Лефортовському СІЗО.

Про це 2 грудня повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова з посиланням на російську Омбудсмана Тетяну Москалькову.

“Отримала офіційну інформацію від Москалькової. Вона повідомила, що члени московської ГНК відвідали 21 українського моряка, який утримується в Лефортовському СІЗО. З кожним з них розмовляли. За словами Москалькової, умови утримання українських військовополонених “відповідають міжнародним стандартам, скарг та звернень з їхнього боку немає”, – зазначила Денісова.

Також члени ГНК відвідали трьох українських моряків, які утримуються в медичному підрозділі “Матросской тишины”. “Їхнє лікування проходить нормально. Наступного тижня їх відвідає уповноважений з прав людини в Москві, а також Уповноважений з прав людини в РФ Москалькова”, – зазначила українська Омбудсман.

Денісова додала, що планує провести перемовини з Москальковою щодо надання можливості відвідати українських моряків.

У свою чергу адвокат полонених моряків Микола Полозов заявив, що моряків змогли відвідати тільки громадські працівники з ГНК. Ані адвокатів, ані консулів до них досі не допустили.

Полозов зазначив, що в понеділок, 3 грудня,  “і консули, і адвокати намагатимуться потрапити до військовополонених – 21 моряка, що перебувають у СІЗО “Лефортово”, та трьох поранених з “Матросской тишины”.

“Я підозрюю, що російська влада чинитиме опір, бо просто так зайти до СІЗО не можна, для цього потрібен дозвіл від слідчого. Зранку я за цим дозволом звернуся. Дозвіл – це привід для маніпуляцій: його можуть дати за один день, а можуть “розтягнути” його видавання на кілька днів. Багато що залежатиме від  бажання влади РФ опиратися допуску адвоката до полонених чи сприяти цьому”, – повідомив адвокат.

Він також заявив, що з порушенням Женевської конвенції до військовополонених, зокрема до поранених, не допущені представники міжнародних організацій.

Нагадаємо, увечері 25 листопада, коли українські судна проходили через Керченську протоку в Азовському морі, російські кораблі та катери почали переслідування, вимагаючи зупинитись і погрожуючи застосувати зброю. Згодом російські військові захопили три українські кораблі, поранивши шістьох військовослужбовців.

28 листопада підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя заарештував на 60 днів усіх 24 українських моряків, яких російські силовики затримали 25 листопада в Керченській протоці.

28 листопада Петро Порошенко підписав закон про затвердження указу “Про введення воєнного стану в Україні”. Згідно з додатком до законопроекту, воєнний стан в Україні запроваджується із 14-ї години 26 листопада 2018 року строком на 30 діб – до 14-ї години 26 грудня 2018 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter