“Щоранку бранці відмивають кров у кімнаті допитів”: мешканець Нової Каховки розповів, як окупанти продовжують катувати людей на Херсонщині

Дата: 18 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Олега з Нової Каховки росіяни незаконно затримали в лютому 2023 року. Чоловіка вивезли на кладовище, били ногами та погрожували прямо там закопати. А потім ув’язнили на три дні в холодній камері. Самого чоловіка більше не чіпали, але він чув та бачив, як катують інших.

Про те, як росіяни знущаються з українців на окупованій території Херсонщини, Олег (ім’я змінено з міркувань безпеки. – Ред.) розповів виданню ZMINA.

Новокаховський відділ поліції, в якому росіяни катують українців. Джерело: NovaKahovka.City

Чоловік каже, що залякування місцевих та незаконне утримання їх російськими військовими – це звичайна практика на окупованих територіях.

“Там працює конвеєр. Постійно хапають та ув’язнюють. Є випадки, що людей по два-три рази затримують”, – каже Олег.

Його самого російські військові затримали, коли він повертався з роботи, 14 лютого 2023 року за 150 метрів від будинку. Як з’ясувалося пізніше, напередодні партизани підірвали машину біля поліції, і всіх чоловіків, які йшли поодинці, затримували, перевіряли й доставляли до відділення. 

“Мене підрізала “четвірка”, з вікна двоє солдатів спрямували на мене автомати й запитали, чи одразу я зізнаюсь, що я навідник-корегувальник, чи треба попрацювати”, – каже Олег.

Оскільки чоловік не був корегувальником, то він ці звинувачення заперечив. Тож його під прицілом автоматів змусили сісти в автомобіль, приставили до шиї пістолет ПМ і повезли до старого цвинтаря.

“Там вони наказали мені стати навколішки, а руки завести за голову й почали перевіряти на зв’язок з партизанами”, – розповідає Олег.

Військові під’єднали телефон чоловіка до спеціальних програм та кодів, дивилися, на які групи він підписаний, з ким спілкувався, кому телефонував, дивилися видалені файли. Показували фото різних людей та питали, чи знає він їх. Якщо відповіді їм не подобались, то вони били чоловіка ногами в сонячне сплетіння, під коліна, по литках, по сухожиллях, у пах. 

“Погрожували, що прямо там, на кладовищі, й закопають, як не зізнаюсь”, – пояснює Олег.

Цей “допит” тривав 40 хвилин. Потім військові зв’язалися з поліцією й відвезли чоловіка до будівлі Новокаховського відділку.

“В поліції мені знову почали погрожувати. Лякали, що прострілять плече, й вистрелили в стіну поруч із рукою. Куля так у стіні й залишилася”, – каже Олег. 

Протокол водночас ніхто не вів. Після цього чоловіка помістили у двомісну камеру восьмим. Камера не опалювалась і була дуже холодною, зі стелі капав конденсат, по стінах текла вода. 

Рідні про затримання Олега дізналися через знайомих уже пізно ввечері.

“Мама передала ковдру та кофту, їжу – адже нас не годували зовсім”, – розповідає чоловік.

Оскільки камера була розрахована на двох людей, а чоловіків було вісім, то спати доводилося сидячи. 

У вбиральню бранців не водили, всі свої потреби вони мали справляти в бочку прямо в камері. Також чоловіки не мали можливості помитись, тож у камері був відповідний сморід.

На допити Олега більше не водили, тож більше й не били, але з інших утримуваних знущались окупанти.

“Ночами людей обробляли дуже жорстоко. Моторошно було чути крики від болю та удари, а вранці бачити наслідки”, – каже чоловік.

Вранці двоє людей з камери Олега мали відмивати підлогу в коридорі та кімнаті допитів від крові. 

Він згадує, що з ним у камері було двоє чоловіків за 70 років, на яких донесли сусіди, нібито вони мають зв’язки з українськими партизанами: 

“То їх катували струмом, щоб вони розкрили свої зв’язки. В них після цього ще добу були галюцинації: бачили тарганів чи птахів, а коли заплющували очі різнокольорові вогні“.

Відпустили чоловіка через три дні, змусивши підписати папір, що претензій він до них не має.

“Перед тим як відпустили, приїхали офіцери контррозвідки, провели зі мною бесіду, наказали не хуліганити й любити Росію”, – каже Олег.

За його словами, зустріч з росіянами закінчилася для нього лише синцями, водночас деякі люди, свавільно затримані окупантами, позбавляються життя:

“Нещодавно в районі Нової Каховки російські військові хлопця насильно в автівку посадили. Знайшли його через пару днів у посадці зарізаним”.

Також росіяни утримують у полоні вже кілька тижнів знайомого Олега, якого затримали за доносом, і, коли відпустять, невідомо. 

Крім того, наприкінці листопада 2023 року в тимчасово окупованому селищі Горностаївка на Херсонщині росіяни незаконно затримали та ув’язнили 28-річного колишнього учасника АТО Руслана Руснака. Наразі стало відомо, що чоловік помер у захопленому відділенні поліції від катувань. 

Раніше ZMINA писала, що торік на початку осені російські військові затримали на 16 діб 67-річного Андрія за мисливське спорядження. Чоловіка тримали в тісному складському приміщенні Новокаховського відділку поліції разом з іншими 10 утриманими. Періодично ввечері їх усіх без розбору били струмом.

Нагадаємо, в листопаді цього року Служба безпеки України встановила особи 26 мешканців Нової Каховки, які добровільно погодилися працювати в незаконно створеній окупантами “поліції”, допомагали росіянам виявляти патріотично налаштованих українців, організовували їхнє незаконне утримання та брали участь у катуваннях. 

Всього за період окупації Херсонщини російські військові незаконно затримали 2 029 місцевих мешканців. З них катувань зазнали 524 людини.

Більшість опитаних документаторами Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ цивільних українців, яких викрали й незаконно утримували окупанти, зазнали катувань і жорстокого поводження з боку російських військових або окупаційних правоохоронних органів. Бюро зафіксувало щонайменше шість випадків сексуального насильства щодо затриманих окупантами цивільних.

Наразі українській владі вдалось ідентифікувати 172  російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які жорстоко поводилися з мирним населенням та катували цивільних. До суду скерували 141 обвинувальний акт, а 39 осіб отримали вироки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter