“Я чув, як моя дружина кричала”: ОБСЄ зафіксувала щонайменше 6 випадків сексуального насильства щодо затриманих окупантами цивільних

Дата: 15 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ зафіксувало щонайменше 6 випадків, коли до свавільно затриманих під час окупації українців разом із тортурами застосували сексуальне насильство.

Про це йдеться в четвертому проміжному звіті ОБСЄ,  що містить огляд подій у контексті збройного конфлікту з 1 червня до 30 листопада 2023 року.

Троє чоловіків і три жінки повідомили документаторам БДІПЛ про те, що вони піддавалися сексуальному насильству, такому як примусове роздягання та роздягання під час обшуку будинку або під час затримання, а також погрози зґвалтуванням як щодо них самих, так і щодо членів їхніх родин.  

Також документатори зафіксували тяжкі наслідки для фізичного та психічного здоров’я внаслідок тортур, які отримали свавільно затримані росіянами цивільні українці. 

Так, шестеро постраждалих, опитаних БДІПЛ, внаслідок тортур під час ув’язнення, зазнали переломів пальців ніг, носа, травми голови, пошкодження легенів, втрату пам’яті. Зокрема, через травми, отримані після жорстоких побоїв під час ув’язнення, чоловікові і його сину довелося перенести кілька операцій. А в однієї з жінок більше ніж через рік після ув’язнення погано працює рука. 

Один з чоловіків розповів бюро, що росіяни навмисно зробили так, щоб він чув крики й плач своєї дружини. За його словами, він відчував сильні душевні страждання, коли чув, як його дружину катували струмом.

“Вони могли перевести її на інший поверх, але ні, вони зробили це навмисно. Вони навіть відкрили отвір, яким зазвичай передають нам їжу, щоб ми могли почути, що відбувається”, – каже колишній бранець.

На думку БДІПЛ, з огляду на очевидний намір заподіяти йому душевний біль ці дії можуть бути рівноцінним катуванням. 

Також опитуванні розповіли БДІПЛ про випадки катувань до смерті. Один із постраждалих був очевидцем побиття до смерті іншого затриманого: 

“Я був за кілька метрів зі схиленою головою, але краєм ока бачив тіло на підлозі, яке було абсолютно мертвим. Кров вкрила підлогу навколо нього. А вони продовжували бити його кийками ще довго після того, як він втратив життя… Йому було близько 30 років”.

Ще двоє людей, які пережили тортури, повідомили бюро, що вони намагалися вкоротити собі віку під час ув’язнення. Один з чоловіків розповів, що думав про те, щоб повіситися на власному ремені на трубах. Також він зібрав уламки металу, якими намагався порізати собі зап’ястя, але вони були недостатньо гострими.

Майже всі постраждалі розповіли БДІПЛ, що затримання, катування та жорстоке поводження призвели до тривалої психологічної травми та страждання. Ті, хто вижив, повідомили, що переживали нервові зриви та перебували в пригніченому психологічному стані, відчували тривогу, моральне виснаження та страждання, а також мали проблеми зі сном.

Нагадаємо, більшість опитаних документаторами Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ цивільних українців, яких викрали й незаконно утримували окупанти, зазнали катувань й жорстокого поводження з боку російських військових або окупаційних правоохоронних органів.

Раніше Управління ООН з прав людини в Україні зафіксувало випадок, коли на окупованій російськими військовими території працівники ФСБ упродовж кількох днів ґвалтували, били та катували струмом жінку, син якої служить в СБУ. Внаслідок перебування в полоні ФСБ жінка намагалася вчинити суїцид. 

Про те, що тортурам піддавались й жінки йдеться в аналітичному звіті “Жіночі камери” херсонської катівні”, який на основі опитувань потерпілих підготували фахівці Центру прав людини ZMINA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter