Більшість опитаних ОБСЄ свавільно затриманих окупантами українців зазнали тортур – доповідь

Дата: 14 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Більшість опитаних документаторами Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ цивільних українців, яких викрали й незаконно утримували окупанти, зазнали катувань й жорстокого поводження з боку російських військових або окупаційних правоохоронних органів.

Про це йдеться в доповіді Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

БДІПЛ опитало 22 цивільних українців, яких незаконно утримували на окупованих територіях, 20 з них розповіли, що піддавалися тортурам. Росіяни били утримуваних палицями, прикладами, металевими прутами, гумовими кийками бейсбольними битками й електрошокером. 

За словами постраждалих, катування зазвичай застосовувалися або під час допитів з метою отримання інформації чи зізнань, або щоб змусити жертв співпрацювати з окупаційною владою, або як покарання.

Один чоловік із Запорізької області розказав БДІПЛ, що його допитували з 16:00 до 22:00 в перший день затримання. Щоразу, коли його відповідь не подобалась, людина, яка проводила допит, била його палицею.

“Коли я повернувся, я не міг лягти, тому що моє тіло було в синцях від побоїв”, – каже свідок.

За словами постраждалих, допити в поєднанні з катуваннями здебільшого проводили агенти ФСБ, військові Росгвардії та працівники окупаційних псевдоправоохоронних органів.

Майже всі люди, які пережили тортури, повідомили, що піддавалися жорстоким побиттям під час ув’язнення. Зловмисники били потерпілих палицями, прикладами, металевими прутами, гумовими кийками та бейсбольними битками. 

Чоловік, якого утримували в імпровізованому ізоляторі у Запорізькій області, розповів БДІПЛ, що його часто били одразу кілька людей. 

“Одного разу вони поставили мені на голову металеве відро і били по ньому, поки воно не почало деформуватися”, – згадує чоловік.

Він каже, що це знущання тривало 20 хвилин, після чого його всього у крові повернули до місця утримання.

Інші форми катувань включали електрошокер, уколи ножем, тривале використання кайданок, незручні пози та імітацію страти.

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк звернула увагу на те, що БДІПЛ у своїй доповіді говорить про широкомасштабне і систематичне застосування катувань (widespread and systematic use of torture).

“Це індикатор потенційної кваліфікації, як злочинів проти людяності, хоча ОБСЄ й не береться робити таких висновків”, каже Синюк. 

Вона зазначає, що ZMINA у своїх звітах щодо катувань українців російськими військовими також вказувала на їх систематичність:

“Адже прослідковується група людей, які підпадають під незаконні затримання і катування. Ті самі запитання під час допитів, спрямовані на виявлення інших представників громади з проукраїнською позицією. Однакові види катувань в різній географії й, відповідно, здійснюються вони різними підрозділами”.

Нагадаємо, за два місяці окупації Херсонщини росіяни перетворили ліцей в Біляївці на катівню для цивільних із самого села та навколишніх населених пунктів.

Про те, що тортурам піддавались й жінки, йдеться в аналітичному звіті “Жіночі камери” херсонської катівні”, який на основі опитувань потерпілих підготували фахівці Центру прав людини ZMINA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter