Під час окупації Херсонщини росіяни піддали тортурам понад 500 людей – відповідь на запит

Дата: 01 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

За період окупації Херсонщини російські військові незаконно затримали 2 029 місцевих мешканців. З них 1 670 людей затримали у 2022 році та 359 – у 2023-му.

Про це Херсонська обласна прокуратура повідомила у відповідь на запит видання ZMINA. 

Будівля ВПУ №17 у Генічеську, в якій росіяни влаштували катівню. Джерело: телеграм-канал Генічеськ.ua

У відомстві зазначають, що з 24 лютого 2022 року катувань зазнали 524 мешканці Херсонської області: 429 людей у 2022-му та 95 людей у 2023-му.

“З направлених до суду обвинувальних актів за фактами вчинення воєнних злочинів (ст. 438 КК України) у 4 кримінальних провадженнях 18 особам інкриміновано організацію місць незаконного утримання та/або безпосередньо здійснення катувань місцевого населення чи спричинення їм тілесних ушкоджень, нелюдського поводження тощо”, – йдеться в повідомлені.

Так, співробітнику другої служби управління захисту конституційного ладу ФСБ РФ, 42-річному полковнику Дмитру Лайкову оголошено підозру в тому, що під час окупації Нової Каховки на лівому березі Херсонщини він незаконно ув’язнював місцевих мешканців, катував їх та позбавляв медичної допомоги.

Також правоохоронці встановили особи 26 мешканців Нової Каховки, які добровільно служили в окупаційній “поліції”, викрадали та катували місцевих мешканців.

Нагадаємо, 21 листопада 2023 року в тимчасово окупованому селищі Горностаївка на Херсонщині росіяни незаконно затримали та ув’язнили 28-річного колишнього учасника АТО Руслана Руснака. Наразі стало відомо, що чоловік помер у захопленому відділенні поліції від катувань. 

Прокурори Херсонської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно трьох росгвардійців, яких звинувачують у жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни. Двом з них інкриміновано також умисне вбивство цивільного.

Також відомо, що під час окупації Херсона росіяни влаштували там чотири катівні, в одній із них була спеціальна камера, де в жахливих умовах утримували дітей та піддавали їх тортурам.

Наразі українській владі вдалось ідентифікувати 172  російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які жорстоко поводилися з мирним населенням та катували цивільних. До суду скерували 141 обвинувальний акт, а 39 осіб отримали вироки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter