В Херсоні окупанти затримували і катували дітей – Омбудсман

Дата: 15 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Під час окупації Херсона росіяни влаштували там чотири катівні, в одній із них була спеціальна камера, де в жахливих умовах утримували дітей та піддавали їх тортурам.

Про це під час пресбрифінгу до презентації спеціальної доповіді щодо додержання прав осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ, розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Загалом на деокупованих територіях Херсонщини виявлено 10 катівень, в самому Херсоні – 4.

За словами Омбудсмана, в одній із катівень була окрема камера, де тримали дітей.

За свідченнями людей, які там перебували, вони знали, що поруч з ними є неповнолітні у так званій “дитячій камері”.

“Вона відрізнялася (від звичайної тюремної камери. – Ред.) тільки тим, що вони (окупанти. – Ред.) кинули три каремати на підлогу і назвали це покращеними умовами для дітей”, – сказав Лубінець.

За його словами, дітям давали воду через день, фактично не давали їжі. Використовували психологічний тиск, розказували, що батьки від них відмовилися, що вони вже не повернуться. 

“Це діти, які, на думку окупантів, чинили спротив. Як один із прикладів, який я можу публічно навести, що вся вина 14-річного хлопчика була у том, що він сфотографував розбиту російську техніку, після цього його затримали й тримали в цій катівні із застосуванням тортур”, – зазначив під час пресбрифінгу Дмитро Лубінець.

Також Омбудсман пригадав, як під час відвідування Балаклії на деокупованій Харківщині спілкувався з громадянами, які перебували у влаштованих росіянами катівнях.

“Один хлопець там перебував 90 днів. Він розказав, як його катували, просто різали ножем, нагрівали метал і випалювали частини тіла. Декілька разів виводили на “розстріл” і стріляли над головою”, – розповів Омбудсман.

Як повідомляла ZMINA, станом на 14 грудня в Херсонській області зафіксували вже 64 випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК). Це більше ніж в інших деокупованих областях України.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних в ході російської збройної агресії проти України.
 
Якщо Ви стали потерпілим або свідком тортур – залиште інформацію про себе у цій формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.  

Отримана інформація, за згодою заявника, буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема, у Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter