“Забили до смерті, а кажуть, помер від виразки”: на Херсонщині росіяни до смерті закатували колишнього атовця

Дата: 29 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Минулого тижня в селищі Горностаївка на Херсонщині росіяни незаконно затримали та ув’язнили 28-річного колишнього учасника АТО Руслана Руснака. Наразі стало відомо, що чоловік помер у захопленому відділенні поліції від катувань. 

Про це Центру прав людини ZMINA розповіли рідні Руслана Руснака.

Руслан Руснак. Джерело: фейсбук Руслана

Уранці 20 листопада Руслана затримали в окупованій Горностаївці на Херсонщині та доставили до місцевого відділення поліції. Чоловіка звинувачували в переданні ЗСУ інформації про розташування цього відділення, адже за тиждень до того будівлю обстріляли.

Наступного дня в російських телеграм-каналах з’явилась інформація про те, що чоловік помер у відділку після багатогодинного допиту.

Водночас тоді у коментарі ZMINA рідні Руслана не підтвердили цю інформацію.

“Він у них (у військових окупаційної адміністрації. – Ред.), що з ним – поки не відомо. Ми віримо, що він живий”, – заявили родичі чоловіка.

Протягом тижня військові РФ допитували близьких та знайомих Руслана, проводили перевірки. Рідні зазначили, що окупанти намагалися знайти докази причетності чоловіка до коригування та співпраці з армією України. 

У вівторок, 28 листопада, окупаційна влада повідомила рідним, що Руслан помер.

“Росіяни сказали, що в нього відкрилася виразка і через це він помер. Однак у нього ніколи її не було. Гастрит, може, був, але точно не виразка”, – зауважили родичі.

За словами рідних, їм вдалося побачити тіло Руслана – майже все воно було вкрите синцями.

Нагадаємо, минулого року влітку на блокпосту в Куп’янську військові РФ затримали 17-річного Івана та привели до місцевого відділку поліції. Там хлопця тримали сім годин, а під час допитів били металевою палицею та шокером. Від нього вимагали обмовити батька, інакше, погрожували, вб’ють його матір та сестру.

З початку повномасштабного вторгнення РФ слідчі Служби безпеки України розслідують понад 1 тисячу проваджень про катування, тортури, побої та інші насильницькі дії з боку російських військових щодо цивільних в Україні.

Документатори та аналітики ZMINA зібрали докази того, що окупаційна влада та військові РФ не надавали медичної допомоги українцям після катувань, імітували страти, застосовували до затриманих невідомі речовини. Унаслідок такого поводження люди помирали. Це пізніше підтвердила Незалежна міжнародна слідча комісія ООН.

Раніше ZMINA писала, що Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військовими на Харківщині. У самому Херсоні жертвами російських воєнних злочинів стали понад 160 осіб.

Наразі українській владі вдалось ідентифікувати 172  російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які жорстоко поводилися з мирним населенням та катували цивільних. До суду скерували 141 обвинувальний акт, а 39 осіб отримали вироки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter