Сергія Параджанова офіційно реабілітували

Дата: 09 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Національна комісія з реабілітації жертв політичних репресій реабілітувала режисера Сергія Параджанова. Радянський режим репресував його, звинувативши в “націоналізмі та мужеложестві”

Про це розповів очільник Українського інституту національної пам’яті Андрій Дробович.

Фото: Юрій Мечітов

Радянська влада заарештувала Параджанова в березні 1973 року та відправила за ґрати на п’ять років, з яких він відсидів у неволі чотири.

Рішення щодо реабілітації Параджанова комісія ухвалила ще торік наприкінці грудня. За словами Дробовича, на підтримку розгляду справи виступали Офіс президента й правозахисники, зокрема з Української Гельсінської спілки з прав людини. 

“Приємно писати про це в столітній ювілей з дня народження ключового автора українського поетичного кіно… зʼявляється надія, що згодом будуть розглянуті й інші складні та резонансні справи українських дисидентів, яких судили в СРСР як за політичними, так і за сфабрикованими загальнокримінальними статтями”, – прокоментував Дробович роботу комісії. 

Нагадаємо, що вперше в Україні реабілітували жертву політичних репресій радянської влади у 2019 році. Реабілітованим став 90-річний житель Закарпатської області Іван Мирон. У 50-х роках минулого століття чоловік не хотів іти служити до Червоної армії, а тому пішов у підпілля. Заарештували Мирона в 1951 році та відправили відбувати 25-річне покарання до російського Норильська, однак і там українець став одним з учасників відомого табірного повстання. 

Також реабілітували ветерана Української повстанської армії Івана Гончарука, якого розстріляли 1989 року. Суддя Борис Плахтій, який брав участь у переслідуванні упівця, домігся від України підвищення пенсії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter