Україна вперше реабілітувала жертву репресій комуністичного режиму

Дата: 29 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Національна комісія з реабілітації визнала реабілітованим 90-річного жителя Закарпатської області, який став жертвою комуністичного режиму через свою діяльність у націоналістичному підпіллі у 50-х роках минулого сторіччя. 

Про це повідомляє пресслужба Інституту національної пам’яті. 

Іван Мирон 

90-річний закарпатець Іван Мирон, як розповіли у відомстві, єдиний живий учасник подій середини минулого століття, коли комуністичний режим намагався придушити національне підпілля в регіоні. У 1950 році чоловіку надійшла повістка йти служити в червону армію, але він не захотів робити цього і зв’язався з націоналістичним підпіллям.

“Давати присягу владі, яка стільки зла принесла моїй сім’ї і всій Україні, я не міг. Як я міг присягнути тим воронам, які зробили моїх батьків рабами на своїй землі?!” – розповів реабілітований закарпатець.

Періодично Мирон зустрічався з активістами ОУН та Української повстанської армії (УПА), виконував їхні завдання, проте навесні 1951 року його разом із 17 іншими повстанцями заарештували енкаведисти. Під час обшуку в будинку чоловіка знайшли сховані маленький синьо-жовтий прапор, заборонені твори Шевченка, Грушевського, Винниченка та часопис “Ідея і чин”.

Мирону призначили максимальне покарання у вигляді 25 років суворого режиму. Відбував незаконне покарання українець у російському Норильську, де він став одним з учасників відомого табірного повстання.  У1955-му чоловіка перевели до “Озерлагу” в Іркутську область. А в 1961-му – в Мордовські табори, де він познайомився з Василем Овсієнком, Левком Лук’яненком, братами Горинями, Валентином Морозом.  Звільнили чоловіка лише в 1976 році. 

“З Мордовських таборів його доправили до Москви, звідти в супроводі офіцерів КДБ – літаком до Закарпаття. В Ужгороді його зустрів брат, з яким разом повернулися додому, в рідне село Росішка. Тут він живе і досі, як місцева легенда”, – розповіли у відомстві. 

Реабілітувати Мирона комісія змогла, керуючись Законом України “Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років”.  

“За новим законом статус потерпілих від репресій отримали і діти репресованих, які на момент арешту батьків були неповнолітніми, і дружини “ворогів народу”, які часто після вироку чоловікам залишалися не лише без підтримки рідної людини, але і в повній суспільній ізоляції. І треба було мати неабияку силу духу, щоб вистояти і вижити в цій боротьбі. Іван Мирон став одним із небагатьох українців, хто за життя дочекався-таки офіційної реабілітації і, відповідно, визнання державою правдивості своєї боротьби за вільну Україну”, – розповіли в інституті.

У відомстві додали, що більшість із тих, чиї справи розглядала сьогодні Національна комісія з реабілітації, отримали цей статус посмертно. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter