Суддя Плахтій, який у 1989 році засудив до розстрілу ветерана УПА, домігся підвищення пенсії

Дата: 07 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Колишній суддя Апеляційного суду Волинської області Борис Плахтій, який 1989 року ухвалив смертний вирок ветерану Української повстанської армії Івану Гончаруку, домігся підвищення пенсії. 

Про це повідомили активісти проєкту Prosud.

Колишній суддя Апеляційного суду Волинської області Борис Плахтій. Фото: Автомайдан

У березні 2020 року Плахтій звернувся до суду з вимогою перерахувати йому суму пенсії. Під час розгляду справи пенсійний фонд не подав апеляції, а тому суд задовольнив вимогу, а вже через місяць рішення про перерахунок пенсії для екссудді набуло чинності.

За інформацією Prosud, Плахтій тепер отримує 202 895 гривень пенсії на місяць. Активісти також нагадали, що лише кілька місяців тому дочку Плахтія Інну обрали членкинею Вищої ради правосуддя. Під час свого виступу тоді ще майбутня членкиня ВРП заявляла, що пишається батьком.

Відомо, що Івана Гончарука засудили в 1946 році до розстрілу, але потім замінили вирок на 20 років каторжних робіт, п’ять років позбавлення громадянських прав та відправили на Колиму. Коли чоловік повернувся до України після каторги, КДБ звинуватив його в тому, що 1945 року він “перейшов на сторону ворога, добровільно вступивши в банду УПА організації українських націоналістів (ОУН), яка спільно з фашистами вела збройну боротьбу проти радянської держави за відділення від Радянського Союзу Української РСР і встановлення на її території буржуазного ладу”.

Спочатку президія Волинського обласного суду скасувала вирок від 1946 року, а через п’ять днів Гончарука заарештували. Вже в жовтні 1987-го в Луцьку суддя Плахтій і народні засідателі Панчук та Артеменко підписали смертний вирок. Розстріляли Гончарука 12 липня 1989 року в Києві, але його місце поховання досі невідоме.

Нагадаємо, що Гончарука реабілітували лише у квітні поточного року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter