В Україні реабілітували ще одну жертву репресій комуністичного режиму

Дата: 30 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Національна комісія з реабілітації жертв політичних репресій реабілітувала розстріляного радянською владою в 1989 році ветерана Української повстанської армії Івана Гончарука. 

Про це повідомив у фейсбуку член нацкомісії Володимир Бірчак

Іван Гончарук, 1946 рік. Фото: Історична правда

Іван Гончарук народився в 1929 році в селянській родині на Волині. У 1944 році, коли переховувався від призову до Червоної армії, він вступив до лав повстанців. Уже в грудні 1945 року Гончарука разом з двома побратимами затримав НКВС на хуторі біля села Грудки. 

Спочатку його засудили до розстрілу, однак потім замінили вирок на 20 років каторжних робіт, п’ять років позбавлення громадянських прав та відправили на Колиму. 

У 1956 році Гончарук написав заяву на перегляд справи, і його звільнили за недоцільністю подальшого тримання в ув’язненні. Однак повернутися до України він не зміг, а тому оселився в селищі Усть-Омчуг Тенькінського району Магаданської області, де згодом одружився із сумчанкою Ганною Проценко

Наприкінці 60-х років Гончарук повернувся до України та разом із дружиною оселився на Харківщині, однак у червні 1987 року КДБ звинуватив українця в тому, що в 1945 році він “перейшов на сторону ворога, добровільно вступивши в банду УПА організації українських націоналістів (ОУН), яка спільно з фашистами вела збройну боротьбу проти радянської держави за відділення від Радянського Союзу Української РСР і встановлення на її території буржуазного ладу”.

Іван разом з дружиною Ганною, 1962 рік. Фото: Історична правда

Захисники чоловіка стверджували, що обвинувачення радянської влади були надумані, а пряма участь Гончарука у вбивствах залишилася недоведеною. Однак 24 червня 1987 року президія Волинського обласного суду скасувала вирок від 1946 року, і через п’ять днів Гончарука заарештували. 19 жовтня 1987 року в Луцьку суддя Борис Плахтій і народні засідателі Панчук та Артеменко підписали смертний вирок Гончаруку. Розстріляли чоловіка 12 липня 1989 року в Києві, але його місце поховання досі невідоме.

“Справа шилася білими нитками від самого початку і до кінця. До свідків були залучені діти вбитих 40 років тому радянських активістів, штатних та позаштатних працівників НКВС. Цікаво, що в 1944–1945 роках цим свідкам було лише 10–12 років, а Івану – 20 років, але свідки впізнали Івана Гончарука за фото, зробленим у 50-річному річному віці”, – розповідає член нацкомісії з реабілітації Володимир Бірчак.

Нагадаємо, що вперше в Україні реабілітували жертву політичних репресій радянської влади у 2019 році. Реабілітованим став 90-річний житель Закарпатської області на ім’я Іван Мирон. У 50-х роках минулого століття чоловік також не хотів іти служити до Червоної армії, а тому пішов у підпілля. Заарештували Мирона в 1951 році та відправили відбувати 25-річне покарання до російського Норильська, однак і там українець став одним з учасників відомого табірного повстання. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter