Серед відправлених ВРП у відставку знайшли суддю з Луганщини, яка очолює “Верховний суд” бойовиків

Дата: 02 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У 2018 році Вища рада правосуддя відправила у відставку суддю Краснодонського міськрайонного суду Луганської області Наталію Булавіну, яка наразі працює в так званому Верховному суді бойовиків “ЛНР”.

Про це повідомляє Prosud.

Колишня голова Краснодонського міськрайонного суду Луганської області Наталія Булавіна написала заяву про відставку та скерувала її до Вищої ради юстиції в грудні 2014 року. Згодом та задовольнила її й надіслала відповідне подання до Верховної Ради, однак парламент не встиг його розглянути до зміни закону про судоустрій.

Згодом уже Вища кваліфікаційна комісія суддів рекомендувала звільнити Булавіну з посади судді за вчинення дисциплінарного проступку, але Вища рада правосуддя, яка розглядала це питання у 2018 році, “звільнила її у зв’язку з поданням заяви про відставку”. До членів ВРП надходив лист від СБУ, в якому зазначалося, що Булавіна “брала участь у нарадах з обговорення кримінального та кримінально-процесуального кодексів “ЛНР”, однак його проігнорували. 

Судді у відставці отримують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних суддівських зарплат, а держава довічно виплачує їм щомісячне утримання в розмірі 50% зарплати за останньою посадою. 

Наразі на сайті “Верховного суду Луганської народної республіки” зазначено, що Булавіна Наталія Іванівна є головою “Ради суддів”, а новини про її призначення датуються серпнем 2018 року, тобто через два місяці після відправлення у відставку ВРП.

“Верховний суд ЛНР” ухвалює вироки українцям, які живуть на окупованій території та яких бойовики звинувачують у співпраці з СБУ. Минулого року щонайменше троє людей там отримали по 12 років позбавлення волі. 

Нагадаємо, що на утримання суддів у відставці українці щороку витрачають щонайменше 30 мільйонів гривень. Задля отримання відставки суддям необхідно, щоб Вища рада правосуддя на своєму засіданні ставила першим пунктом порядку денного саме це питання, а тому до питання звільнення за результатами кваліфоцінювання, яке стоїть другим пунктом, справа вже не доходить. 

У відставку ВРП відправляє, наприклад, суддів, які закривають справи водіїв напідпитку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter