ВРП відправила у відставку суддю Карабаня, який закрив справу щодо п’яного водіння дочки своєї колеги

Дата: 28 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяви про відставку суддю Печерського райсуду Києва Володимира Карабаня. Напередодні на суддю подали скаргу, адже він закрив справу щодо п’яного водіння дочки своєї колеги.

Про це повідомили на сайті ВРП.

Доньку судді Печерського райсуду Києва Христини Константінової та керівника відділу з розслідування справ Майдану в ДБР Анатолія Тарасюка Анастасію Константінову минулого року зупинили “з явними ознаками алкогольного сп’яніння” поліцейські. На дівчину склали протокол, однак суддя Карабань, який розглядав справу, вирішив закрити її, адже Константінова надала довідку, що нібито була твереза.  

За словами голови правління Фундації DEJURE Михайла Жернакова, замість того, щоб покарати суддю за порушення, члени ВРП фактично винагородили його, відправивши у відставку з довічним грошовим утриманням. 

“Тепер Карабань до кінця своїх днів буде отримувати з наших із вами грошей довічне грошове утримання розміром десь 100 тисяч гривень на місяць. Також Карабань збереже за собою звання судді й зможе претендувати на посади в судових органах і визначати, кому бути суддею, а кому – ні”, – наголошує він. 

Фото: blog.prosud.info

ВРП, за словами Жернакова, “суперблискавично” розглянула заяву про відставку судді, однак досі не розглянула поданої на Карабаня скарги. 

“Карабань – представник цілої суддівської династії. Дядько – колишній суддя Вищого госпсуду. Його колишня дружина Яна Карабань – суддя госпсуду м. Києва. А двоюрідний брат Владислав Сулім – суддя Північного апеляційного господарського суду. Класна в нас судова влада, скажіть?” – іронізує Жернаков. 

Нагадаємо, що на утримання суддів у відставці українці щороку витрачають щонайменше 30 мільйонів гривень. Вища рада правосуддя, яка має звільняти суддів, на своєму засіданні просто ставить першим пунктом порядку денного питання відставки, а тому до питання звільнення за результатами кваліфоцінювання, яке стоїть другим пунктом, зазвичай справа не доходить. 

Соціологічні дослідження показують, що судам в Україні не довіряють майже 80% громадян. Багато українців не довіряють Верховному Суду (69%), однак більшою довірою не користуються й місцеві суди (67,5%). 

Нещодавно активісти запустили платформу з досьє на понад 5 тисяч суддів. Завдяки цьому кожен охочий може перевірити на доброчесність будь-якого з них та дізнатися про те, чи відповідають статки судді доходам та чи не ухвалював він сумнівних рішень, зокрема щодо активістів Євромайдану. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter