У “ЛНР” засудили до 12 років чоловіка, який нібито агітував бойовиків здатись СБУ

Дата: 26 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Так званий “Верховний суд ЛНР” засудив до 12 років позбавлення волі місцевого жителя, який нібито співпрацював з СБУ.

Про це повідомила директорка ГО “Східна правозахисна група” Віра Ястребова.

БОЕВИКИ НАРАЩИВАЮТ ОБМЕННЫЙ ФОНД Так называемый "Верховный Суд ЛНР" приговорил гражданина Украины и жителя ОРЛО к 12…

Опубліковано Vera Iastrebova Понеділок, 25 травня 2020 р.

Бойовики вважають, що засудженого за статтею “держзрада” чоловіка завербувала СБУ, коли той перебував на підконтрольній Україні території. Чоловік з червня 2018 до лютого минулого року нібито агітував бойовиків виїжджати з окупованої території для участі в програмі “Тебе чекають вдома”, яка працює у відомстві з 2015 року.

Завдяки програмі на підконтрольну Україні територію повертають людей, які брали участь у незаконних збройних формуваннях і добровільно відмовилися від участі в них. Водночас їх звільняють від кримінальної відповідальності. За даними СБУ, на початок 2019 року такою можливістю скористалися понад 360 осіб.

Ястребова розповіла, що адвокат від так званої адвокатської палати бойовиків з’явився в чоловіка лише тоді, коли він перебував у СІЗО. Водночас “захисник” схиляв його визнати провину і підписати свідчення про “злочин”, який той не скоював. 

Також правозахисниця додала, що бойовики виплачують фінансову винагороду тим, хто виявить “українського шпигуна”, а тому подібні справи в “ЛНР” фабрикують, щоб заробити грошей та “вислужитися перед кураторами у ФСБ”.

Нагадаємо, що правозахисники не вперше кажуть, що на непідконтрольних Україні територіях Донбасу проросійські бойовики систематично захоплюють місцевих жителів для створення так званого “обмінного фонду”. Водночас затримані не отримують ні юридичної, ні медичної допомоги.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter