Бойовики не включають до списку обміну десятьох військових, які відмовляються визнавати “провину”

Дата: 06 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Проросійські бойовики з терористичної організації “ДНР” утримують у полоні десятьох українських військових, яких раніше вважали зниклими безвісті або загиблими. 

Про це розповів колишній співробітник так званої «військової прокуратури ДНР» Сергій Лук’яненко, який після повернення на підконтрольну Україні територію почав співпрацювати з СБУ, повідомляє Громадське радіо. 

Про військових Лук’яненко дізнався, коли працював у лавах бойовиків. У липні 2019 року чоловік повернувся на підконтрольну Україні територію за програмою СБУ «На тебе чекають вдома»і Програму запустили у 2015 році. Завдяки їй на підконтрольну Україні територію повертають людей, які брали участь у незаконних збройних формуваннях і добровільно відмовилися від участі у них. При цьому людей звільнять від кримінальної відповідальності. За даними СБУ, на початок 2019 року такою можливістю скористались понад 360 осіб.

За його словами, військових утримують на гауптвахті 08816 у приміщенні, розташованому в окупованому Донецьку на вулиці Молодіжній, 16.

“10 військовослужбовців було. Бачив цих людей. Хлопці були налякані. Не можна було ні підійти, нічого. Це не підвал. Це гауптвахта. Там все «цивільно». Це не те, що ви уявляєте  — в підвал кинути людину. Там все нормально із забезпеченням. ОБСЄ може заїхати подивитися, якщо допуск є у людей”, – розповів він. 

Лук’яненко повідомив, що військових не включають до списків обміну, адже вони відмовляються визнавати свою провину. 

Джерело Громадського у СБУ підтвердило, що практика включення полонених до списків обміну лише після визнання “провини” розповсюджена у бойовиків. Таким чином вони намагаються легалізувати затримання людей.

“Вони створили свій кримінально-процесуальний кодекс, вони створили цілу юридичну систему. В неї входить «прокуратура», як орган, який стежить за «законністю» усіх процесів. Яким чином? Вони намагаються довести, що людина, маючи при собі зброю ЗСУ, здійснила терористичні дії щодо мирних мешканців. Вони повинні усе це підписати — що  вони у складі ЗСУ здійснювали злочини проти людей, які живуть в «ДНР». Підписавши усе це, вони легалізовуються і входять у списки. Тих людей, які противляться цьому і говорять, що воювали за Україну та не чіпали мирне населення, навіть на білий світ не випускають”, – розповіли журналістам у відомстві. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter