СБУ зaочно оголосила підозру генпродюсеру російської ТРК “Крым” у пропаганді війни

Дата: 19 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України зібрала докази в справі щодо генерального продюсера окупаційної телерадіокомпанії “Крим” Олега Крючкова. 

Про це інформує пресслужба СБУ Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Ексведучий пропагандистського “Первого канала” Владімір Познер та підозрюваний Олег Крючков

Відомство уточнює, що ТРК розташована в тимчасово окупованому Сімферополі й до неї входять 16 проросійських телестудій та радіостанцій.

“В ефірах ворожих інформресурсів регулярно поширюють фейки про війну РФ проти України та виправдовують воєнні злочини рашистів. Навесні 2022 року Крючков організував трансляцію окупаційної телерадіокомпанії майже на всій тимчасово захопленій частині території нашої держави”, – мовиться в повідомленні.

Серед іншого Крючков обіймає посаду радника незаконного “очільника Криму” Сергія Аксенова та входить до складу колегії “міністерства внутрішньої політики, інформації та зв’язку Республіки Крим”.

 

За даними слідства, Крючкова призначили генеральним продюсером ТРК до початку повномасштабного вторгнення Росії. Перед тим він працював на російському каналі “НТВ”. Він, зокрема, входить до числа людей, які відповідають на інформаційну політику Кремля на окупованих територіях України.

Олег Крючков серед іншого активно використовує власні сторінки в соцмережах, де активно закликає до окупації всієї території нашої держави", – мовиться в повідомленні СБУ.

Правоохоронці повідомили Крючкову про підозру за статтями про пропаганду війни, колабораційну діяльність та виправдовування російської агресії.

За даними СБУ, фігурант перебуває на окупованій території Криму, “тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за вчинені злочини”.

Публічні коментарі обвинуваченого відсутні. 

У незаконному ув’язнені позаштатний кореспондент Крим.Реалії Владислав Єсипенко в одному зі своїх листів  розповів, що його примусили під загрозою тортур дати “інтерв’ю” продюсеру проросійського телеканалу “Крим 24” Олегу Крючкову.

Читайте також: “Ти каятимешся”: незаконно ув’язнений фрілансер “Крим.Реалії” звернувся до пропагандиста “Крим 24” Олега Крючкова 

Раніше журналіст “Крим.Реалії” та газети “День” Микола Семена звинуватив Олега Крючкова в роботі на російські спецслужби.

Нагадаємо, у грудні 2022 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли дані щодо діяльності шістьох керівників і кореспондентів ТРК  “Крым 24”, що фінансується окупаційним урядом Криму. Провадження відкрито за ст. 436-2  Кримінального кодексу України – пропаганда війни. 

У кримінальному провадженні фігурують шість кримських пропагандистів, серед них керівники ТРК “Крым” – директор юрособи Вадим Первих, генеральний продюсер і радник “глави Криму” Олег Крючков,  головна редакторка телеканалу “Крым24” Дарина Сафонова, а також кореспонденти  Маргарита Семенюк, Дмитро Кокшаров і  Юрій Авдєєв. Усі вони, за винятком росіянки Семенюк, яка приїхала до Криму з Югри, є громадянами України.  

Минулого тижня правоохоронці повідомили про підозру в колабораційній діяльності незаконному “уповноваженому з прав людини” в Криму Олександру Штехбарту. За даними СБУ, своїми діями він “сприяє реалізації політики влади РФ та забезпечує її діяльність на тимчасово окупованому півострові”.

Нагадаємо, Кримська правозахисна група регулярно досліджує, як російські пропагандисти закликають у Росії та на тимчасово окупованих територіях до геноциду українців

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter