Журналіст Єсипенко розповів, як його змушували дати пропагандистське інтерв’ю телеканалу “Крим 24”

Дата: 05 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Позаштатний журналіст Владислав Єсипенко заявив, що його примусили під загрозою тортур дати “інтерв’ю” продюсеру проросійського телеканалу “Крим 24” Олегу Крючкову. 

Про це він написав у своїй колонці для “Крим.Реалії”. 

Він повідомив, що його привезли зі слідчого відділу ФСБ, одягнувши чорні окуляри, навушники, в інше приміщення. Там йому “головний опер”, який брав участь у тортурах 10 березня в підвалі, сказав: “Владиславе, впізнаєш мене?!” Після того як журналіст дав ствердну відповідь, співробітник ФСБ сказав, що за кілька годин приїдуть телевізійники і йому потрібно буде дати інтерв’ю.

“Він сказав, що якщо інтерв’ю пройде в “правильному” руслі, то мене відвезуть назад до слідчого Віталія Власова в УФСБ, а потім у СІЗО. А якщо ні, то знову “оброблятимуть” у підвалі. Судячи з усього, варіантів у мене не було. Я був змушений погодитися… Потім мені зняли окуляри. Прийшов ще один ефесбешник, який почав зі мною вчити текст для запису інтерв’ю. Усі вони були в балаклавах”, – написав журналіст. 

За його словами, оскільки він не зовсім відновився після тортур з 10 на 11 березня, у нього були короткочасні провали в пам’яті. Текст він довго не міг вивчити. Його скоротили й порізали.​

Він повідомив, що в коридорі ФСБ йому вдалося зустрітись із кримською адвокаткою Лілією Гемеджи. Це стало можливо, бо його не охороняли в той момент два опери-ефесбівці. У цей проміжок Єсипенко встиг написати заяву про тортури й відмову від адвокатки Синєглазової.

“Коли наступного разу мене привезли до слідчого відділу ФСБ, то мені вдалося поговорити з адвокатом Тарасом Омельченком. Ми з ним узгодили мою позицію на майбутньому судовому засіданні. Я розумів, що, оголосивши на попередньому засіданні суду про тортури, я ризикував. Ніхто не знав тоді, як поводитимуться ефесбешники після моєї заяви та які заходи щодо мене будуть ужиті. Тоді я порівнював це зі стрибком через прірву: можна перестрибнути, а можна впасти вниз…” – написав Владислав Єсипенко. 

У своїй колонці журналіст звертає увагу, що погрози застосуванням тортур з боку ФСБ надалі не припинилися. Найчастіше вони згадували про продовження катувань електрикою, побиття в “пресхатах” СІЗО та просто вбивство (“пресхати” ‒ камери, де ув’язнені за негласним розпорядженням адміністрації СІЗО б’ють інших ув’язнених).

Якщо з убивством мені все було зрозуміло, то в тортур та побиття могли бути варіанти. У разі катування струмом я розумів, що для мене меншим злом і болем буде покалічити себе, а саме "розкритися" – порізати вени вздовж зап'ястка й тим самим потрапити на деякий час у медсанчастину або розсікти брову ударом об одвірок. Якби перевели в "пресхату" СІЗО, то невідомо, кому б більше дісталося: мені від "пресхати" чи "пресхаті" від мене. Можна сказати, я був готовий майже до всіх варіантів розвитку подій.

Владислав Єсипенко

Нагадаємо, 10 березня 2021 року в Сімферополі ФСБ затримала громадянина України Владислава Єсипенка. За попередньою інформацією, чоловіка арештували у зв’язку з його політичними поглядами після відвідування акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулась у місті 9 березня 2021 року.

Російська спецслужба інкримінує українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”). 16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

Як відомо, 6 липня о 18:00 на майдані Незалежності в Києві відбудеться акція солідарності з журналістом Владиславом Єсипенком.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter