Кримська прокуратура відкрила провадження стосовно пропагандистів війни з телекомпанії “Крым 24”

Дата: 12 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Українські слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань дані щодо діяльності шістьох керівників і кореспондентів російського ТРК  “Крым 24”, що фінансується незаконним “урядом” у тимчасово окупованому Криму. Провадження відкрито за статтею 436-2  Кримінального кодексу України – пропаганда війни. 

Про це Центру журналістських розслідувань  повідомили в Прокуратурі Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Кримська прокуратура відкрила провадження стосовно пропагандистів війни з телекомпанії “Крым 24”

Кримська прокуратура відкрила кримінальне провадження за матеріалами циклу розслідувань Центру журналістських розслідувань про співробітників телекомпанії “Крым 24”, які створюють і поширюють матеріали з ознаками пропаганди війни, виправдовування збройної агресії РФ проти України й правомірності окупації її території та глорифікації учасників агресії.

Для поширення пропагандистського  контенту керівництво “Крым 24” створило філії телеканалу і спеціальні програми “Херсон 24” і “Запорожье 24”. Вони поширювали російські наративи й пропаганду в інформпросторі окупованого півдня, звідки були витіснені українські медіа. Зокрема, окупанти вели протиправну роботу і на базі захопленого майна і частот телерадіокомпанії “Суспільне.Херсон“.

Відомо, що в кримінальному провадженні фігурують шість кримських пропагандистів – фігурантів розслідувань ЦЖР. Це керівники ТРК “Крым” – директор юрособи Вадим Первих (Vadym Pervykh, Vadym Pervikh), генеральний продюсер і радник кремлівського куратора в Криму Олег Крючков (Oleh Kriuchkov, Oleh Kryuchkov),  головна редакторка телеканалу “Крым 24” Дарина Сафонова (Daryna Safonova, Daria Safonova), кореспонденти  Маргарита Семенюк (Marharyta Semeniuk, Marharyta Semenyuk), Дмитро Кокшаров (Dmytro Koksharov, Dmytryi Koksharov) і  Юрій Авдєєв (Yurii Avdieiev, Yuryi Avdeev). Усі вони, за винятком росіянки Семенюк, яка приїхала до Криму з Югри, є громадянами України.  

Олег Крючков, радник кремлівського куратора Криму Сергія Аксьонова, кореспондент російського НТВ у 2014 році

Як повідомили ЦЖР у кримській прокуратурі,  наразі проводиться лінгвістична експертиза контенту, який створила і поширила ТРК  “Крым 24” і її медіапроєкти на тимчасово окупованих РФ територіях півдня і Криму. За результатами експертизи слідчі розв’язуватимуть питання про повідомлення про підозру кримським пропагандистам. 

Керівник Прокуратури АРК та м. Севастополя Ігор Поночовний в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань зазначив, що  Крим використовується РФ як майданчик для інформаційної війни проти України, до якої залучено також і українських громадян – пропагандистів, які виправдовують збройну агресію РФ.  

“У нас уже є низка кримінальних проваджень стосовно телевізійних журналістів, блогерів, які майже щодня вчиняють злочин – пропагують війну. Це діяння в Кримінальному кодексі України кваліфікується за ст. 436-2 або за ст. 111-1. Світова практика притягнення до відповідальності пропагандистів досить бідна: ми знаємо такі випадки лише щодо гітлерівської Німеччини й геноциду в Руанді. Можливо, через це пропагандисти думають, що їм нічого не загрожує. Але вони дуже  помиляються. Українське законодавство досить гнучке, ми вже опрацьовували різні комбінації, як кваліфікувати ті чи інші дії. Щойно ми будемо в Криму, вони це зрозуміють абсолютно чітко”, – запевнив Ігор Поночовний. 

Нагадаємо, телерадіокомпанію “Крым” створили на базі захопленого  майна і радіочастот державної ТРК “Крим” у Сімферополі, її внесено до російського держреєстру 20 серпня 2014 року (ІПН 9102020940). Засновником ТРК стало  зване “міністерство внутрішньої політики, інформації і зв’язку Республіки Крим”, фінансується з бюджету окупаційного уряду Криму. Структурні підрозділи – телеканали “Первый крымский” і “Крым 24”, радіостанції “Радио Крым”  і “Море”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter