“Найфіговіше діло було, як наділи ще одного кулька на голову і затягнули шнурком”: жителя Бородянки катували в російському полоні

Дата: 16 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Житель селища Бородянка на Київщині Віталій Лисий під час окупації потрапив у полон до росіян, де пробув дві з половиною доби. Його били, імітували розстріл, вдягали пакет на голову, щоб перекрити доступ до повітря.

Про перебування в російському полоні він розповів у відео Харківської правозахисної групи.

Віталій Лисий. Фото: khpg.org

Віталій Лисий працював водієм у Бородянському районному відділі “Київобленерго”. З початком російської окупації в березні 2022 року залишився жити в Бородянці. 

За його словами, в перші дні окупації на початку березня росіяни не виявляли агресії до місцевих жителів. Обходили будинки й перевіряли документи. У Віталія окупанти візуально оглянули подвір’я, сказали почепити на воротах білу ганчірку та зробити надпис “Здесь живут люди”.

15 березня росіяни прийшли до Віталія додому питати, де ділися боєприпаси з підбитої російської техніки, хто брав ці боєприпаси. Тоді вони обшукали будинок, повітку, погріб і залишили після себе безлад, побили банки, скло.

Наступного дня, 16 березня, росіяни прийшли до Віталія Лисого додому, побили його, а потім привезли до невідомого підвалу. Він досі не знає, де саме він був у полоні. Його протримали дві з половиною доби та випустили.

“Спочатку вділи кайданки, надягли на голову капюшон, стягнули його, щоб очей не було видно, і наділи на голову чорний пакет. Привезли в якийсь гараж. Посадили. Обмотали скотчем ноги, почали між ногами стріляти. Понад вухами стріляли, шокером били. Найфіговіше діло було, як ще одного кулька наділи на голову і затягнули шнурком на шиї, що повітря не вистачало”, – розповів Віталій.

Понад добу він пробув у кайданках, коли руки були за спиною. Росіяни були в масках, облич не було видно. Скільки саме людей його били, Віталій не може назвати, тому що лежав на животі з кайданками на руках.

“Сидів увесь час (у полоні. – Ред.), кажуть – поїхали. Посадили в машину і десь години півтори возили. Привезли до колгоспу, висадили. Розрізали мотузку і скотч на руках. Сказали: “П’ять хвилин сиди, знімай пакет і йди додому”, – згадав Віталій Лисий.

Коли він прийшов додому, то побачив прострелені двері, вікно та навіть бойлер. Окупанти порізали колеса двох машин Віталія.

Також він розповів, що в сусідньому селі Здвижівка росіяни вбили та прикопали його знайомого. Сусід Віталія поїхав на велосипеді до села Бабинці, а коли побачив російський БТР, то намагався повернутися назад, але його розстріляли. Ще одного чоловіка з його вулиці застрелили росіяни, коли той ішов вулицею в комендантську годину.

Як повідомляла ZMINA, прокуратура виявила 54 катівні й зафіксувала понад 5 тисяч випадків катувань на деокупованих територіях. Також розслідується 855 справ щодо воєнних злочинів проти дітей, 10 з яких за фактами сексуального насильства.

Також стало відомо, що у 2022 році внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну загинули 16 502 особи. Національна поліція виявила 21 масове поховання на деокупованих територіях, з яких ексгумовано 1033 тіла цивільних та військових.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.  

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.  

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду  тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter