Рябошапка пообіцяв показати результати в справі Гандзюк протягом декількох місяців

Дата: 22 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що в справі нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк слідство продемонструє результат протягом кількох місяців.

Про це він заявив в ефірі програми “Свобода слова” на телеканалі ICTV.

“Я не можу багато говорити з того, що ми зробили останнім часом, але мені здається, що протягом декількох місяців ми зможемо продемонструвати результат і зможемо відповісти на багато з тих питань, на які суспільство давно зачекалося відповіді”, – зауважив Рябошапка.

На запитання, чи вбачає він системність у нападах на активістів, особливо в масових атаках протягом 2018 року, генпрокурор відповів позитивно і зазначив, що через це частину кримінальних проваджень передано до одного органу досудового розслідування, зокрема СБУ.

“Ми цю системність бачимо, і ми бачимо необхідність об’єднати в руках одного органу досудового розслідування низку кримінальних проваджень, пов’язаних із цієї системою. І це ми зараз робимо. СБУ розглядає, здається, вже кілька десятків таких кримінальних проваджень. І ми намагаємося, щоб розслідування здійснювалося в розумінні, що це єдина система і ця проблема комплексна”, – додав генеральний прокурор.

Нагадаємо, слідство в справі нападу на Катерину Гандзюк проводить Служба безпеки України під процесуальним керівництвом Генпрокуратури. На початку жовтня ГПУ змінила групу прокурорів, які здійснюють процесуальне керівництво в цій справі.

Як відомо, Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. 6 червня п’ятьом виконавцям нападу суд призначив мінімальні терміни – від трьох до шести років утримання під вартою.

Підозру як організатору злочину вручено лише одній особі – голові Херсонської облради Владиславу Мангеру, який перебуває на волі з електронним браслетом.

Також оголошено підозру ймовірному посереднику між замовником і виконавцями, раніше судимому за серійне вбивство Олексію Левіну, який переховується за кордоном. Восьмим і наразі останнім підозрюваним у цій справі є експомічник нардепа Ігор Павловський. У квітні йому змінили підозру зі співучасті в злочині на його замовчування.

Активісти вже пів року вимагають оголосити підозри також колишньому голові Херсонської ОДА Андрію Гордєєву та його ексзаступнику Євгену Рищуку, вважаючи, що вони теж причетні до замовлення нападу. 27 вересня під Офісом президента відбулась акція “Ніч на Банковій” з вимогою довести до кінця розслідування щодо нападів на громадських активістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter