Російської пропаганди про Україну в європейських медіа стало вдвічі більше – VoxCheck

Дата: 07 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Російської пропаганди про Україну в європейських медіа 2023 року стало вдвічі більше, а головною “мішенню” пропагандистів є Польща та Словаччина.

Про це повідомила старша аналітикиня VoxCheck Мирослава Маркова під час презентації дослідження щодо поширення російської дезінформації в Європі, яка відбулася в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Джерело: mediacenter.org.ua

З лютого до жовтня 2023 року команда VoxCheck знайшла 8296 кейсів російської пропаганди в медіа шести європейських країн. Тобто щомісяця в Німеччині, Італії, Чехії, Словаччині, Угорщині та Польщі зʼявлялося понад 920 публікацій у медіа, що містили російський дезінформаційний наратив.

За попередній період дослідження, з 24 лютого 2022-го до січня 2023-го, аналітики виявили 4836 кейсів, тобто в середньому зʼявлялося 403 кейси пропаганди щомісяця.

Водночас на першому місці за кількістю фейків і минулого, і нинішнього року були та залишаються польські медіа, де зафіксовано 1858 дезінформаційних кейсів, сказала Маркова.

Зокрема, це великий блок повідомлень, спрямованих на дискредитацію або маніпуляції для того, щоб культивувати негативні настрої щодо українців, уточнила вона.

“Зараз у топфокусі цих повідомлень інформація про те, що полякам не вистачає ресурсів на надання їм соціальної допомоги, тому що все йде на українців. Також це традиційні спроби виставити українських біженців некультурною силою, яка так чи інакше не поважає поляків чи спричиняє якісь конфлікти тощо”, – пояснила аналітикиня.

Разом з тим у Польщі, як і в інших країнах, поширюють російський наратив про те, що поразка України нібито очевидна і передбачувана й всі розтрачені ресурси фактично змарновано, тому українців не варто підтримувати.

На другому місці за кількістю дезінформаційних кейсів Словаччина – 1563, далі Угорщина – 1373, Чехія – 1348, Німеччина – 1237, Італія – 916.

За словами Маркової, у порівнянні з 2022 роком, окрім збільшення кількості дезінформаційних наративів щодо України, збільшилася кількість фейків: фактчекери зафіксували ще 43 нових. Здебільшого вони пов’язані з темою контрнаступу та дискредитацією української армії. Додалися й фейки про нібито нові терористичні акти України.

Водночас у фокусі абсолютної більшості країн повідомлення про передання Україні західного озброєння.

Повний текст дослідження VoxCheck доступний тут.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що головними трендами російської пропаганди в шести європейських країнах – Італії, Німеччині, Чехії, Польщі, Словаччині та Угорщині – останнім часом стали наративи про зброю, нібито швидкий наступ Росії й втрату Україною лівобережжя, іноземних найманців у лавах Збройних сил, а також про неефективність антиросійських санкцій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter