Аналітики VoxCheck назвали головні тренди російської пропаганди в Європі

Дата: 06 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Головними трендами російської пропаганди в шести європейських країнах – Італії, Німеччині, Чехії, Польщі, Словаччині та Угорщині – останнім часом стали наративи про зброю, нібито швидкий наступ Росії й втрату Україною лівобережжя, іноземних найманців у лавах Збройних сил, а також про неефективність антиросійських санкцій.

Про це повідомила старша аналітикиня VoxCheck Мирослава Маркова під час презентації дослідження щодо поширення російської дезінформації в Європі, яка відбулася в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Мирослава Маркова. Джерело: скриншот з відео Медіацентр Україна – Укрінформ

Загалом з лютого до жовтня 2023 року команда VoxCheck знайшла 8296 кейсів російської пропаганди в медіа цих країн.

Найбільшу кількість пропагандистських кейсів зафіксовано в Польщі – 1858, далі йде Словаччина – 1563, Угорщина – 1373, Чехія – 1348, Німеччина – 1237 та Італія – 916.

Як розповіла аналітикиня, у Словаччині спостерігається багато різноманітних прогнозів від різних західних псевдоекспертів, що Росія нібито перейде в наступ та захопить усе лівобережжя, що Україна втратить Одесу чи Харків. Це робиться для створення такої атмосфери, що нібито росіяни дедалі активніше наступають, а українці приречені.

Також у цій країні залишається дуже популярним наратив про зброю. Найбільше поширень спостерігається під час великих інформприводів, наприклад передання ATACMS.

Водночас тут поширений наратив і про майбутні постачання – нібито українці не зможуть опанувати F-16 тощо.

У Німеччині кількість дезінформаційних кейсів наприкінці літа та на початку осені цього року збільшилася. Головні фейки – контрнаступ провалився, Україну перестануть підтримувати, ЗСУ має обмежений час для наступу й у них нічого не виходить, уся західна зброя була знищена або виявилася неефективною тощо.

Водночас Маркова зауважила, що в Німеччині дуже потужне лобі щодо того, що Україна і Захід відмовляються від мирних перемовин з Росією.

Італія за своїми трендами дуже схожа на Німеччину. Найбільше, за словами Маркової, в місцевих медіа проглядається виправдання дій Росії, її воєнних злочинів, часто зустрічаються наративи про те, що агресія Росії була спровокована.

Коментуючи рішення італійської влади, ЗМІ там пишуть, що вона перебуває під впливом пропаганди, тому що заплуталась і не розуміє, що санкції шкодять країні.

Примітним, на думку аналітикині, є й той факт, що в Італії перестали писати про українських біженців.

В Угорщині почастішали кейси про неефективність зброї та санкцій, зокрема через заяву Орбана, що їх потрібно скасовувати. Ця тема постійно досі формується. Так, у країні активно просувають слова Путіна про мир і намагаються виправдати агресію.

Ключова тема, яка завжди перебуває у фокусі в Угорщині, – це політика України щодо угорців і начебто утиски національних меншин. Також спостерігається багато фейків про західну зброю.

У Чехії пропагандисти й раніше проводили потужну кампанію з дискредитації української влади чи конкретно президента Зеленського. Але останнім часом кількість цих повідомлень ще збільшилися.

Водночас фактчекери щотижня фіксують по кілька кейсів про так званих іноземних найманців в Україні, наратив про те, що в Україні воюють війська третіх держав і йдеться про залученість уже не тільки двох країн конфлікту.

У Польщі зараз активно поширюється теза, що США не підтримуватимуть Україну, тому що зайняті Ізраїлем. Також там починають форсувати тему, що йдуть холоди, і санкції, які нібито зовсім не шкодять Росії, “вилазять боком” усій Європі.

Також просувається теза, що в поляків є свої проблеми, які треба розв’язувати, а не витрачати ресурси на українських біженців.

Один з останніх наративів – це повідомлення про те, що біженці з України нібито не відповідають визначенню Женевських конвенцій, тож незрозуміло, що вони роблять у ЄС і чому на них витрачаються кошти, додала Маркова.

Поширювалася в Польщі й тема зерна. Ключове повідомлення – що попри домовленості Україна нібито постачає зерно не до країн Африки, а більшість скеровує до країн Європи чи до Туреччини, у такий спосіб показуючи себе “ненадійним партнером”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що росіяни використовують штучний інтелект для створення псевдотелевізійних сюжетів начебто від українських телеканалів та поширюють створені фейки в соцмережах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter