Росіяни затримали 23 вільних слухачів, які прийшли до “суду” на засідання над затриманими активістами “Кримської солідарності”

Дата: 25 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Біля незаконного”Київського районного суду” у тимчасово окупованому Сімферополі силовики-окупанти затримали 23 вільних слухачів, які приїхали на судові засідання до затриманих учора у Бахчисараї шістьох кримських татар за обвинуваченням у членстві в релігійній організації “Хізб ут-Тахрір”. 

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Людей завантажили в автобус та відвезли до незаконного “Київського відділку поліції” у цьому ж місті. Серед затриманих також є літні кримські татари, зокрема рідні бранців Кремля.

Відомо, що до одного затриманого окупанти застосували силу. 

 

Гауляйтер та кремлівський куратор окупованого Криму Сергій Аксенов підтримував обшуки та затримання кримських татар, що  відбулися 24 серпня у Бахчисарайському районі.

У своєму Telegram-каналі Аксенов постановив, що затримані шестеро кримських татар є членами “Хізб ут-Тахрір”, звинувативши їх у нібито поширенні ідеології тероризму та розпалюванні міжнаціональної та релігійної ворожнечі.

” Такі осередки становлять серйозну загрозу безпеці, по суті, це посібники ворога”, – сказав він, заявивши, що таким чином Україна нібито намагається використати їх для дестабілізації ситуації у Криму.

Як відомо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення українського Кримського півострова.

24 серпня 2023 року в тимчасово окупованому Бахчисараї та Бахчисарайському районі Криму російські силовики провели обшуки в будинках Руслана Асанова, Сейдамета Мустафаєва, Ремзі Неметулаєва, Абдулмеджита Сейтумерова, Аметхана Умерова та Ельдара Якубова, після чого їх доставили до незаконного “управління ФСБ”. 24 серпня незаконний “суд” відправив перших трьох затриманих на два місяці до Сімферопольського СІЗО №2.

У другій половині 25 серпня 2023 року так званий “суддя” незаконного “Київського районного суду” Алєксандр Долгополов обрав запобіжний захід Абдулмеджиту Сейтумерову, Сейдамету Мустафаєву та Ельдару Якубову тримання під вартою у Сімферопольскому СІЗО №2 до 23 жовтня.

Абдулмеджит Сейтумеров, Сейдамет Мустафаєв, Ельдар Якубов

Кримська правозахисна група наголошує, що кримінальне переслідування осіб, які не є злочинцями з позиції українського законодавства, – це порушення ст. 7 Європейської конвенції з прав людини (покарання лише на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом РФ не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на тимчасово окупованій території.

Нагадаємо, у квітні 2023 року Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович оприлюднила доповідь “Боротьба кримських татар за права людини”. У ній вона констатувала, що кримські татари в Криму й особливо ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлює незгоду з інших питань, зазнають численних серйозних порушень прав людини, переслідувань, дискримінації та стигматизації з боку російської окупаційної влади.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter