Росіяни за час повномасштабного вторгнення примусово мобілізували від 55 до 60 тисяч українських чоловіків

Дата: 31 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на окупованих територіях незаконно примусово мобілізували від 55 до 60 тисяч чоловіків. 

Такою оцінкою поділився представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Черняк в ефірі “Радіо Свобода”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Reuters

Росія почала масову мобілізацію на окупованих територіях Донеччини та Луганщини за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення, і відтоді там устигли підняти вік з 55 до 65 років тих, кого насильно відправляють на війну.

Чоловіків ловили на вулицях, забирали, коли ті відгукувалися на вакансії роботи або хотіли набрати води в пунктах видавання, а інколи, як розповідали примусово мобілізовані в полоні, росіяни влаштовували витікання газу в будинках, щоб ловити тих, хто вийде на вулицю. 

“Просто переодягали та відправляли на фронт. Обіцяли, мовляв, будете на другій – на третій лінії, а насправді люди потрапляли на передову… Власне кажучи, Росія не вважає мешканців Донеччини та Луганщини за людей, тому окупантам абсолютно все одно, закони не діють. Єдина реальна можливість (вижити. – Ред.) – одразу за першої ж можливості здатися в полон”, – радять Черняк. 

Чоловіків примусово мобілізують і на інших окупованих територіях, наприклад на Херсонщині, а на можливості не потрапити на фронт створили “бізнес”. Так, в окупованій частині Луганської області за це вимагали 15 тисяч доларів, на Донеччині – від 1 до 2,5 тисячі доларів залежно від “послуги”. 

Чоловіки, які не мають змоги виїхати, змушені ховатися. Своєю історією такого досвіду ділився зі ZMINA 21-річний Кирило, який місяць жив у повній ізоляції у квартирі в Донецьку, про яку знала лише його мама. 

Нагадаємо, що понад 40% військовополонених в Україні – це мешканці окупованих районів Донеччини та Луганщини. Не всі вони є примусово мобілізованими. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter