Росіяни тягнуть до Мелітополя інтернет з окупованого Криму – мер

Дата: 01 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти намагаються протягнути до тимчасово захопленого Мелітополя лінію інтернету з Криму. 

Про це повідомив у телеефірі мер міста Іван Федоров

Фото: Getty Images

Наприкінці березня почала з’являтись інформація про те, що у Мелітополі та Бердянську суттєво ускладнився доступ до українських операторів мобільного зв’язку та інтернету. Посадовці у Запорізькій ОВА казали, що росіяни намагаються перемкнути міста на російських операторів.

З проблемами зі зв’язком стикнулись також і в Маріуполі, Бучі, Ворзелі, Гостомелі, Ірпіні та Ізюмі.

Федоров каже, що мелітопольці вже майже тиждень сидять без зв’язку. 

“Вже майже тиждень блокується телефонна мережа та мобільний зв’язок, інтернету теж немає. Це робиться, щоб вкинути мешканців в інформаційний вакуум. Сьогодні вони підводять у місто своє оптоволокно з Криму, щоб повністю заблокувати інтернет”, – розповів він. 

Очільник міста нагадав, що те, що називають інтернетом в Росії та на окупованих нею територіях, по суті не є всесвітньою мережею, а є “якимось своїм урізаним, заблокованим інтернетом”.

Після окупації Криму у 2014-му росіяни систематично обмежують кримчан у праві доступу до інформації, блокуючи сайти сотнями. Під блокування попадають й платформи правозахисників, які опікуються проблемами півострова. Наприкінці 2020-го Генасамблея ООН засудила блокування Росією не тільки українських вебсайтів там, але й радіостанцій.

Водночас окупанти створюють так звані “молодіжні кібердружини”, які шукають “екстремізм” в мережі. Саме звинуваченнями у “екстремізмі” російська влада намагається виправдати репресії, зокрема щодо кримських татар, інших незгодних з окупацією Криму людей та й самих росіян у РФ. 

Відомо, що у 2019 році Держдума остаточно ухвалила в третьому читанні законопроєкт, що фактично дозволяє ізолювати інтернет у Росії, а невдовзі його підписав й Путін. Це рішення впливає не тільки на жителів РФ, але й на тих, хто змушений жити під російською окупацією. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter