У Криму окупанти організовують “молодіжні кібердружини”, які шукають “екстремізм” в інтернеті

Дата: 28 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

На території Криму окупанти створюють “добровільної молодіжної організації” – так звані “кібердружини”, які займаються моніторингом соціальних мереж у пошуках публікацій, де кримчани висловлюють власне незадоволення або передруковують “екстремістські” матеріали.

Про це у своєму звіті повідомляє “Асоціація реінтеграції Криму”.

Джерело: lexinform.com.ua

Стримування народного невдоволення шляхом посилення покарань за екстремізм традиційне для російського імперського менеджменту. І тепер в окупованому Криму можна отриматиштраф за випадково натиснутий лайк чи за нерозважливо зроблений репост, а якщо таке кричуще порушення” “виявлять повторно впродовж року, то можна отримати й реальний тюремний строк. Допомогу ФСБ та Роскомнагляду надають так звані “кібердружинники” – члени добровільної молодіжної організації, які займаються ручним моніторингом соціальних мереж у пошуках забороненого контенту“, – йдеться у повідомленні.

На сайті “Кібердружини” зазначається, що в ній перебувають 20 тисяч осіб у “32-х регіонах Росії”. Починаючи з 2017 року, “кібердружини” почали формуватися окупаційними “органами” й на території Криму.

Головною є “кібердружина” у Севастопольському державному університеті, як у ключовій установі регіонального рівня з підготовки кадрів для російських спецслужб. У березні 2021 року у тамтешньому Інституті радіоелектроніки та інформаційної безпеки створили “студентське волонтерське об’єднання” “Кіберагенти інформаційної безпеки”.

Восени 2021 року до “кібермоніторингу” вирішено було долучити студентів Севастопольського промислово-технологічного коледжу, де нині готують не тільки кухарів та укладальників плитки, а й “юристів” для роздутого штату окупаційних каральних структур.

Згідно з даними відкритих джерел, результати останніх трьох років роботи кібердружинників у Криму досить скромні. Наприклад, судомні спроби ялтинської адміністрації у 2017-2018 роках організувати відповідний процес призвели виключно до паперових наслідків. Очевидно, що ні учні, ні педагоги, ні навіть адміністрації загальноосвітніх установ міста не горіли бажанням реалізовувати цю ініціативу щодо кіберзагонів для школярів та кібердружин для студентів“, – йдеться у звіті.

Проте, автори звіту зазначають, що втручання “контрольно-наглядових органів” у сектор інтернет-комунікацій постійно посилюється і є додатковим ризиком для мешканців Криму. Наразі цей процес гальмувала пандемія COVID-19, але Кремль знову починає форсувати ситуацію. Караються не лише явна критика дій окупаційної “влади” або констатація їх незаконності, але й будь-який ненасильницький вираз думки в інтернеті, що виходить за межі встановленої Кремлем ідеології.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter