Росіяни створили 43 “освітніх табори” для перевиховання особливо патріотичних українських дітей – Лубінець

Дата: 04 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни перевиховують вивезених з України дітей у щонайменше 43 так званих “освітніх таборах”. Йдеться приблизно про 6000 українських дітей.

Про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів в ефірі “Ми – Україна”.

 
Росія вивозить жителів Херсона з дітьми до Криму, Джанкой, 2 листопада 2022 року

“Ми знайшли підтвердження нещодавно оприлюдненої доповіді однієї з ГО, що на території РФ створено 43 так званих “освітніх таборів”, де окремо тримають дітей, які, на думку РФ, є найбільш патріотично налаштованими до України. В Росії вважають, що цим дітям потрібне особливе перевиховання. За нашими даними, нині там перебувають близько 6 тис. дітей, де на них вчиняють тиск психологічного та фізичного характеру”, – сказав Лубінець.

Він наголосив, що переміщують дітей з однієї етногрупи – української – в іншу – російську:

“Це є прямою ознакою геноциду. Отже, ми можемо юридично зафіксувати що РФ примусово переміщує на свою територію українських дітей задля того, щоб вони, юридично, на їх думку стали росіянами. Дітям забороняють розмовляти українською мовою, у них забирають українські документи та видають російські. Їх масово всиновлюють російські сім’ї”.

Лубінець нагадав, що Росія змінила своє національне законодавство, щоб полегшити процедуру всиновлення українських дітей російськими громадянами. 

Також, за словами Омбудсмана, росіяни масово використовують українських дітей задля пропагандистських роликів, записують їх у “Юнармію”, де впливають на них антиукраїнською пропагандою.

Раніше ZMINA писала, що в таборі у Євпаторії 90 українських дітей, яких росіяни вивезли з Херсонщини, мають вивчати історію Росії, досліджувати період Великої Вітчизняної війни, та вивчати патріотичні пісні.

Нагадаємо, дослідники Лабораторії гуманітарних досліджень факультету охорони здоров’я Єльського університету виявили, що від 24 лютого 2022 року понад 6 тисяч українських дітей потрапили до таборів “ідеологічного перевиховання” та всиновлення.

Значну кількість дітей, які перебувають у цих таборах, вивезли з окупованих регіонів Донеччини та Луганщини, деяких – з Харківської, Херсонської та Запорізької областей.

Примусову депортацію українських дітей з ТОТ України здійснює компанія “Детям в руки”, яку очолює дитяча уповноважена РФ Марія Львова-Бєлова.

Також в організації примусової депортації українських дітей підозрюють омбудсмана Росії Тетяну Москалькову та співробітників її офісу. Зокрема, йдеться про передання представниками Європейського інституту омбудсмана двох українських дітей, які перебували в Австрії, представникам РФ.

Щоб ускладнити процес пошуку українських дітей та їхнє повернення до родин, росіяни змінюють їхні персональні дані: ім’я, прізвище та навіть вік.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки депортації українців на територію Російської Федерації та Білорусі, що сталися під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter