Росіяни не підтверджують, що тримають у полоні українського поліцейського, затримання якого показали по телебаченню

Дата: 21 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Окупанти ще влітку зняли на камеру для пропагандистського сюжету затримання начальника поліції Високопілля Херсонської області Олександра Новацького, але наразі відмовляються підтверджувати, що тримають його в полоні. Це не дозволяє внести його до списків на обмін. 

Про це розповідається в матеріалі “Слідство.Інфо”.

Олександр Новацький. Фото: slidstvo.info
Олександр Новацький раніше працював заступником начальника в Головному управлінні Національної поліції Херсонської області. Останні два роки був начальником відділення поліції у Високопіллі на півночі Херсонщини.

За словами матері Олександра Новацького Вікторії Черниш, по її сина “приходили” чотири рази, щоб затримати. З п’ятої спроби його взяли на місцевому ринку в Херсоні. Це відбулося 14 липня, Олександра оточили троє в цивільному, зав’язалася бійка, до якої приєдналися ще двоє російських військових зі зброєю – вдарили по голові, зв’язали й забрали.

За кілька днів Вікторії Черниш вдалося відшукати сина. Охоронець місцевого СІЗО на вулиці Теплоенергетиків підтвердив, що Олександр Новацький дійсно там перебуває. 

“Виходили з камери людини чотири й мені про нього (сина. – Ред.) розповідали, що він там сидить. Його затримали 14 липня, а в камеру кинули 15-го числа. В камеру його привезли “ледь живим” – і ребра були поламані, і побитий”, – розповіла Вікторія Черниш.

22 липня Олександра Новацького привезли додому знімати “сюжет” про його затримання. За свідченнями сусідів, росіяни спочатку занесли у квартиру зброю, а потім за сценарієм розіграли роботу групи захоплення.

23 липня російське видання “Известия” опублікувало сюжет про затримання Новацького, якому приписали співпрацю з СБУ, стеження за пересуванням російських військових та членами окупаційної влади Херсона. Мати Олександра каже, що ці звинувачення є сфабрикованими.

Скриншот із пропагандистського сюжету російського ЗМІ

Дружина та мати Олександра Новацького намагаються отримати офіційну інформацію, де він перебуває, щоб потім його занесли до списків на обмін полоненими. У листі від українського Координаційного центру з питань поводження з військовополоненими їм відповіли, що “Олександра Новацького внесено до реєстру Національного інформаційного бюро, однак перебування зазначеного військовослужбовця в полоні держави-агресора не підтверджено російською стороною та Міжнародним комітетом Червоного Хреста”. 

За останньою інформацією, нині Новацький перебуває в СІЗО №1 в окупованому Сімферополі. Про це рідним розповів Василь Буба, колишній співкамерник Олександра. За його словами, в Кримському СІЗО на них давили морально та погано годували.

“Ще в Херсоні його (Олександра Новацького. – Ред.) нормально “пресонули”. Прийшов у камеру не сильно “здоровий”, але потім відійшов трошки. Годували нас не дуже, якось по три дні поспіль солона рапа тільки була, то бувало, що тільки хліб і чай їли”, – поділився Василь Буба.

Як розповів Василь Буба, в сімферопольському СІЗО не було систематичних побиттів, але можна було отримати від тюремних наглядачів, якщо чимось їм не сподобався:

Могли зайти в камеру просто вдарити, якщо почули щось не те, або якщо йде ранкова “перезмінка” цих “вертухаїв” і при виході в коридор ти десь не так став, то теж міг отримати по ногах, по нирках, по спині або шокером”.

За словами Буби, на момент його звільнення із СІЗО в Криму, на початку вересня, лише на його поверсі перебував 51 ув’язнений – як чоловіки, так і жінки.

Нагадаємо, у звільненому від росіян Херсоні вже почали затримувати персонал окупаційної колонії та СІЗО. До прикладу, довічне загрожує трьом працівникам ізолятора, які носили Z-нашивки на роботі та утримували полонених. 20 грудня Офісі генерального прокурора повідомив, що в Херсоні затримали ще двох працівників пенітенціарної служби, яким за підозрою в держзраді загрожує довічне.

Іншому працівнику СІЗО, який працював на росіян, також повідомили про підозру в держзраді. Слідчі кажуть, що він удав, ніби не бачить втечі в’язнів у день звільнення Херсона, і не зробив нічого, щоб запобігти цьому.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter