Довічне загрожує ще трьом працівникам СІЗО у Херсоні, які носили Z-нашивки на роботі та утримували полонених

Дата: 28 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці затримали та повідомили про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, трьом працівникам Херсонського слідчого ізолятора. Їм загрожує від 15 років до довічного. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото: Херсонська обласна прокуратура

До російської окупації затримані працювали: виконувачем обов’язків керівника Херсонського слідчого ізолятора, заступником начальника СІЗО з оперативної роботи та оперуповноваженою по боротьбі з наркотиками.

Після російського вторгнення вони перейшли на бік росіян та отримали посади у так званому “управлінні служби виконання покарань по Херсонській області”, що увійшло до сумнозвісної ФСВП. Працівники цієї російської служби виконання покарань причетні до катувань як українських політв’язнів, так і російських громадян

Детективи ДБР кажуть, що затримані виконували злочинні накази росіян та утримували в ізоляторі незаконно ув’язнених херсонських активістів. У СБУ, яка спільно з бюро затримувала експрацівників СІЗО, розповіли, що ті здійснювали “прийом” до ізолятора і тримали викрадених у камерах з нелюдськими умовами.

На роботі затримані носили форми з позначками “Z” й іншою атрибутикою РФ, а до деяких в’язнів за непокору застосовували психологічний та фізичний тиск.

Водночас у ДБР наголошують, що інформацію про причетність усіх трьох до насильства і психологічного тиску щодо активістів ще треба перевірити.

 

Раніше іншому колишньому працівнику СІЗО у Херсоні також повідомили про підозру у держзраді. Слідчі кажуть, що у день звільнення міста від росіян він удав, ніби не бачить втечі в’язнів, і не зробив нічого, щоб запобігти цьому. 

Нагадаємо, що цього року через повномасштабне вторгнення Росії евакуювали 10 українських установ виконання покарань, однак усі вони розташовувалися на Донеччині, Луганщині, Харківщині та Запоріжжі. На Херсонщині в’язнів не евакуювали. 

Правозахисники, коментуючи ситуацію, в якій опинилися херсонські в’язні, характеризували її як трагічну, зокрема через те, що велика кількість із них написала заяви, щоб боронити Україну, але їх не випустили, а надалі ці списки опинились у руках росіян.  

Детальніше про те, в якій ситуації вони опинилися, ви можете прочитати за посиланням

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter