Росіяни погіршили умови утримання кримчанину Серверу Мустафаєву в колонії Тамбовської області. Тепер він не може навчатися заочно

Дата: 08 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Кримському політв’язню Серверу Мустафаєву, засудженому на 14 років ув’язнення, російські тюремники виправної колонії №1 Тамбовської області РФ зробили суворішими умови утримання. 

Про це повідомило громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на дружину бранця Кремля Має.

Сервер Мустафаєв

Також його поставили на профоблік як схильного до тероризму.

За словами Мустафаєва, його переведення у такі умови тюремники пояснили так: “Нічого особистого, просто через [тяжкість] статті”.

“Усе це – не через якісь дії Сервера, а просто через статтю, за якою його засудили. Фактично, це додаткове покарання, окрім вироку”, – прокоментувала дружина Мустафаєва.

Через погіршені умови утримання громадянина України не можуть виводити з камери на навчання – 2023 року кримчанин вступив на юридичний факультет на заочну форму.

Також повідомляється, що у нього почалися проблеми із зором – читає та пише він лише в окулярах.

Нагадаємо, Сервер Мустафаєв – координатор громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Також займався висвітленням політично вмотивованих справ. У 2018 році після обшуку його разом з іншими фігурантами у межах другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” заарештували.

16 вересня 2020 року Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок Марлену Асанову – 19 років колонії суворого режиму, Мемету Бєлялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17, Сейрану Салієву – 16, Серверу Мустафаєву – 14, Серверу Зекір’яєву – 13, Едему Смаїлову – 13.

Робоча група Ради ООН з прав людини встановила, що позбавлення волі Сервера Мустафаєва Росією є необґрунтованим та порушує міжнародне право. Вона закликала Росію скасувати покарання строком у 14 років у колонії суворого режиму й виплатити йому компенсацію. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Сервер Мустафаєв вимушений чекати черги до кардіолога попри біль у серці та задишку.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чат-бот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

Напередодні Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим повідомило, що станом на 5 лютого 2024 року Російська Федерація незаконно ув’язнила 208 осіб, з них 125 кримські татари. Із загальної кількості 33 – арештовані (з них 22 кримські татари), 149 – ув’язнені (з них 99 кримських татар), 26 громадян України – без статусу.

Правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер. Українська влада неодноразово закликала європейських партнерів інвестувати у свою безпеку, постачаючи Збройним силам України зброю своєчасно та в достатній кількості. 

Як відомо, 7 лютого 2024 року Сенат США не зміг проголосувати за законопроєкт із посилення міграційної політики, який передбачав, серед іншого, додаткові кошти для України.

Експерт Християнсько-демократичного союзу (ХДС) із зовнішньої політики Норберт Ретген назвав позицію республіканців, які блокували допомогу Україні в Сенаті, “руйнівною для зовнішньополітичної ваги США”.

У США вже кілька місяців не вдається погодити надання Україні 61 мільярда доларів через протидію з боку республіканців у Конгресі. Сенат США 7 лютого не зміг проголосувати за законопроєкт, який поміж іншим передбачав додаткові кошти для України.

Президент Джо Байден різко розкритикував республіканців після того, як сенатори від Республіканської партії заблокували просування двопартійної угоди з питання кордону і пакету допомоги союзникам США.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter