Політв’язень Сервер Мустафаєв вимушений чекати черги до кардіолога попри біль у серці та задишку

Дата: 13 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Політв’язень-правозахисник, фігурант “другої Бахчисарайської групи” Сервер Мустафаєв вимушений чекати черги до кардіолога попри біль у серці та задишку.

Про це “Кримській солідарності” повідомила його дружина Майє Мустафаєва.

Сервер Мустафаєв. Джерело: “Радіо Свобода”

Вона та їхні з Сервером діти, восьмирічний Юсуф та п’ятирічна Наджі, відвідали політв’язня в тамбовській в’язниці. Сім’ї дозволили приїхати на тривале побачення на три дні — з третього до шостого липня.

За словами Майє, її чоловік подав проти адміністрації СІЗО Новочеркаська та Сімферополя, де його утримували до вироку, кілька адміністративних позовів. Поки він перебував у ізоляторах, у його справі з’явилися порушення, про які він нічого не знав. Коли його етапували до Тамбова, за це кримського татарина посадили до ШІЗО.

Крім того, Мустафаєв продовжує позови про незаконне вилучення Корану та ненадання медичної допомоги. Він ініціював їх у надії зупинити беззаконня стосовно інших в’язнів, зазначила дружина політв’язня.

Також кримський правозахисник намагається домогтися, щоб стало простіше купувати овочі та фрукти у тюремному магазині, бо харчування в колонії дуже погане, уточнила Майє.

Водночас вона розповіла подробиці з побуту свого чоловіка. Вільного часу, зокрема на підготовку до судів, Мустафаєв не має. Щодня він працює у швейному цеху, де шиє дитячий одяг.

Політв’язень скаржиться на те, що в їхньому загоні спекотно та душно. У нього з’явився біль у серці, стало важко дихати. Проте потрапити до кардіолога він поки що не може, оскільки не настала його черга, уточнила дружина.

Нагадаємо, Сервер Мустафаєв — координатор громадського об’єднання “Кримська солідарність” та займався висвітленням політично вмотивованих справ. У 2018 році після обшуку його разом з іншими фігурантами у межах другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” заарештували.

16 вересня 2020 року Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок Марлену Асанову — 19 років колонії суворого режиму, Мемету Бєлялову — 18, Тимуру Ібрагімову — 17, Сейрану Салієву — 16, Серверу Мустафаєву — 14, Серверу Зекір’яєву — 13, Едему Смаїлову — 13.

Робоча група Ради ООН з прав людини встановила, що позбавлення волі Сервера Мустафаєва Росією є необґрунтованим та порушує міжнародне право. Вона закликала Росію скасувати покарання строком у 14 років у колонії суворого режиму й виплатити йому компенсацію. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що незаконно засуджений кримськотатарський правозахисник Сервер Мустафаєв заочно вступив на юридичний факультет. Проте розпочати своє дистанційне навчання не може — адміністрація колонії не віддає йому ноутбук, що родина передала бранцю майже рік тому.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter