На сімох політв’язнів у справі “Хізб ут-Тахрір” російський суд присудив 110 років колонії суворого режиму

Дата: 16 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок фігурантам другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність“.

Марлену Асанову присудили 19 років колонії суворого режиму, Мемету Белялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17 років, Сейрану Салієву – 16, Серверу Мустафаєву – 14, Серверу Зекір’яєву – 13, Едему Смаїлову – 13.

Ернеса Аметова російський суд визнав невинуватим і звільнив у залі суду.

Напередодні російська прокуратура запросила терміни ув’язнення для всіх фігурантів цієї справи: Марлену Асанову – 20 років і штраф у 800 тисяч рублів, Мемету Белялову – 21 рік, Тимуру Ібрагімову – 20 років. Їх звинувачення розглядає як організаторів осередку “Хізб ут-Тахрір”.

Іншим фігурантам справи просили такі терміни: Серверу Зекір’яєву – 15 років, Серверу Мустафаєву – 17, Сейрану Салієву – 19, Ернесу Аметову й Едему Смаїлову – по 17 років і 6 місяців.

Водночас на майдані Незалежності 16 вересня зібралися правозахисники, активісти та небайдужі громадяни з акцією солідарності з політв’язнями, під час якої вони вимагали “збільшення інструментів тиску на Росію через її незаконні дії”

 

Учасники акції тримали в руках плакати з написами, зокрема, “Припиніть фабрикувати кримінальні справи проти кримськотатарського народу”, “Релігійні переконання – не тероризм”, “Припиніть це свавілля”.

Правозахисники наголосили, що кримських татар затримали через їхню активістську діяльність із захисту прав людей в окупації. 

“Вони працювали, щоб ми знали, що відбувається в Криму. Багато з них стали громадськими журналістами на тлі спроб Росії знищити будь-які вияви свободи слова. Вони стрімили, фіксували події, приходили одне до одного з підтримкою. Це була громадська діяльність. Ці люди не скоїли жодного злочину. В Росії навіть за вбивства, за ДТП, що призвело до смерті, дають менші терміни, як порівняти з українськими політв’язнями, які не скоїли жодного злочину”, – сказала голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Ольга Скрипник

За її словами, обвинувачення в цій справі ґрунтується на свідченнях таємних свідків, які часто співпрацюють з ФСБ

За словами голови правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендера Барієва, у цій справі Росія порушила міжнародне гуманітарне право, зокрема такі права, як право на свободу, право на справедливий суд, право на ефективний спосіб правового захисту, право на повагу приватного та сімейного життя, свободу думки, совісті та релігії. Окрім цього, фігуранти цієї справи зазнали неналежного поводження. Ескандер Барієв також наголосив, що Росія порушила принцип покарання виключно на підґрунті закону, оскільки РФ, як країна-окупант, відповідно до Четвертної Женевської конвенції, не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на окупованій території. 

Правозахисники відкинули тезу про позитивні кроки від Росії після великого обміну утримуваних людей, адже вона незаконно ув’язнила 17 нових кримчан.

“Це означає, що Росія не піде на позитивні кроки. Лише тиск на РФ, лише пошук нових механізмів допоможе звільнити політв’язнів. Підтримка держави та громадянського суспільства допоможе вижити нашим громадянам у російських в’язницях”, – сказала Ольга Скрипник і закликала писати політв’язням листи

“Ми закликаємо українську владу робити все можливе, щоб домагатися звільнення таких громадян, а також ухвалити закон на підтримку політв’язнів та їхніх родин, які зараз перебувають у складному становищі”, – додала голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

Тетяна Печончик

За словами представника президента України в АРК Антона Кориневича, законопроєкт про захист політв’язнів наразі перебуває на стадії доопрацювання і невдовзі буде поданий до Верховної Ради. 

Заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук висловила сподівання, що спільно з МЗС України владі вдасться встановити для санкцій всіх осіб, які незаконно переслідували та переслідують громадян України. 

“Ми хотіли б знати в обличчя кожного суддю та прокурора, які переслідують наших громадян”, – прокоментувала вона.  

Нагадаємо, у жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Белялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір’яєв і Ернес АметовФСБ звинувачує їх в участі в забороненій у Росії та окупованому нею Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

21 травня 2018 року в Криму затримали координатора “Кримської солідарності” Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”.

Південний військовий окружний суд російського Ростова-на-Дону почав розглядати цю справу по суті 15 листопада 2019 року. Всі підсудні відкидають звинувачення в тероризмі й стверджують, що їх переслідують за політичними та релігійними мотивами.

За даними коаліції громадських організацій, які опікуються звільненням політв’язнів, Росія незаконно утримує щонайменше 101 громадянина України. 78 із них – кримські татари. 

Фото: Ірина Іванченко, Микола Мирний

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter