Робоча група ООН визнала справу щодо кримського правозахисника Мустафаєва необґрунтованою

Дата: 17 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Робоча група Ради ООН з прав людини встановила, що позбавлення волі кримськотатарського правозахисника Сервера Мустафаєва Росією є необґрунтованим та порушує міжнародне право. Тому вона закликала Росію відмінити покарання строком в 14 років у колонії суворого режиму й виплатити йому компенсацію. 

Про це повідомляє пресслужба Фонду Клуні “За справедливість” (CFJ) з посиланням на рішення Ради ООН з прав людини.

Сервер Мустафаєв

Інтереси кримського політв’язня представляли Фонд Клуні “За справедливість” та міжнародна адвокатська фірма Gibson, Dunn & Crutcher LLP. У повідомленні для Робочої групи ООН дані моніторингу судового процесу у справі Сервера Мустафаєва, який провело посольство прав людини в межах ініціативи CFJ. 

Спостерігачі виявили численні порушення стандартів справедливого судового розгляду під час моніторингу, як вважає робоча група. Це дає змогу кваліфікувати позбавлення Мустафаєва свободи як необґрунтоване. Апеляційний військовий суд, який розглядає справу політв’язня, має скасувати винесений йому вирок і звільнити кримського татарина, йдеться у повідомленні.

Робоча група ООН погодилася з тим, що військовий суд розглянув справу “Хізб ут-Тахрір” з низкою процесуальних порушень. Вона наголосила, зокрема, що “суд не діяв як неупереджений трибунал” і що ”право Мустафаєва на юридичну допомогу не було дотримано”. 

Робоча група також відзначила, що справа Мустафаєва не є поодиноким випадком. За словами директора з правових питань ініціативи Фонду Клуні “За справедливість” Стівена Таунлі, група ООН підтвердила “вражаючу подібність” справи пана Мустафаєва та справ інших кримських активістів, заарештованих російською владою”

Нагадаємо, 16 вересня 2020 року Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок затриманим у межах другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. Так, Марлену Асанову присудили 19 років колонії суворого режиму, Мемету Бєлялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17 років, Сейрану Салієву – 16, Серверу Мустафаєву – 14, Серверу Зекір’яєву – 13, Едему Смаїлову – 13.

Як відомо, з початку тимчасової окупації Криму Росія тисне на кримських татар та мусульман півострова, використовуючи своє кримінальне антитерористичне законодавство у порушенні IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Крім того, РФ послідовно ігнорує, зокрема, резолюції Генеральної Асамблеї ООН “A/RES/68/262” від 27 квітня 2014 року, “A/RES/71/205” від 19 грудня 2016 року, “A/RES/73/194 від 17 грудня 2018 року, резолюції Європейського Парламенту 2016/2556 (RSP) від 04 лютого 2016 року, RC\ 1136042 від 04 жовтня 2017 року, резолюцію Парламентської Асамблеї Ради Європи 2133 (RSP) від 04 лютого 2016 року. 
 
Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії та в окупованому нею у 2014 році Криму. Верховний Суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” у 2003 році, включивши організацію до списку об’єднань, названих “терористичними”.
 
Адвокати затриманих громадян України твердять, що з матеріалів кримінальних справ випливає, що обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичний акт і не закликали інших до здійснення терористичних дій. Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні і політичні теми. Це фактично єдиний доказ здійснення інкримінованого їм злочину. В основу обвинувальних матеріалів також лягають свідчення таємних свідків і висновки експертиз підконтрольних ФСБ організацій.
 
Регіональний центр прав людини називає переслідування громадян України в межах кримінальних справ “Хізб ут-Тахрір” воєнним злочином за ст. 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду. 
 
Як відомо, релігійна організація діє в Україні легально. За  словами голови інформаційного офісу “Хізб ут-Тахрір” в Україні Фазила Амзаєва, 20-річна присутність в Україні організації свідчить про відсутність терористичної загрози з боку організації. 
 
 
Як повідомляє Кримська правозахисна група, за 2021 рік окупаційні силовики провели 255 затримань з порушенням прав на свободу та особисту недоторканність під час мирних зібрань, кримінальних і політичних переслідувань. 24 затримання пов’язані з кримінальними переслідуваннями, 26 випадків є “фактичним викраденням” силовиками, після якого не було висунуто жодних обвинувачень. Ще 205 громадян України затримали за адміністративними правопорушеннями, пов’язаними з реалізацією прав і свобод, зокрема з правом на свободу мирних зібрань.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter