Торік “суди” в Криму винесли 120 постанов про обмеження права на мирні зібрання

Дата: 26 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У 2021 році незаконні “суди” в тимчасово окупованому Криму винесли 120 постанов про призначення покарання за статтями 20.2 і 20.2.2 КпАП РФ через участь у мирних зборах, у яких окупаційна влада вимагає узгодження. Торік таких постанов було 17.

Про це повідомили правозахисники Кримської правозахисної групи (КПГ) під час пресконференції в агентстві Укрінформ “Нова хвиля репресій у Криму: правозахисні підсумки 2021 року”, передає кореспондент видання ZMINA

Учасників мирних зібрань загалом притягували до відповідальності за ст. 20.2 (“порушення порядку проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи чи пікетування), ст. 20.2.2 (“організація масового одночасного перебування та (або) пересування громадян у громадських місцях, що спричинили порушення громадського порядку”), ст. 19.3 (“невиконання вимоги співробітника поліції”), ст. 20.1 (“дрібне хуліганство”) та за ст. 20.6.1 (“невиконання правил поведінки за надзвичайної ситуації чи загрози її виникнення”) КпАП РФ.

У межах цьогорічних переслідувань “суди” ухвалили 67 рішень про призначення штрафів на загальну суму 957 тисяч рублів, 37 постанов про адміністративний арешт від 1 до 14 діб, 13 постанов про примусові роботи 20–30 годин. У трьох справах інформації про призначене покарання на сьогодні немає.

КПГ у 2021 році також зафіксувала 85 адміністративних проваджень проти учасників мирних зборів за ст. 20.6.1 КпАП РФ з посиланням на коронавірусні обмеження. За цією статтею оштрафували щонайменше 69 осіб на загальну суму 693 500 рублів.

Окупаційна влада на півострові продовжує обмежувати кількість місць для проведення мирних зборів. Такі обмеження – один з приводів для відмови в узгодженні проведення мирних зборів, якщо заявлене організаторам місце заходу не входить до цього списку.

Також 24 лютого набув чинності російський закон, який посилює відповідальність за непокору співробітникам поліції під час проведення мітингів та запроваджує відповідальність за порушення правил фінансування мирних зборів.

Як відомо, восени Росія почала переслідувати тих кримських татар, які приходять у “суди” як вільні слухачі або в мирний спосіб протестують проти незаконних дій окупаційної влади на півострові. Такі затримання були 11 жовтня (20 громадян), 25 жовтня (21 громадянин), 29 жовтня (30 громадян), 1 листопада (19 громадян).
 
Останнє таке одночасне та масове затримання було 23 листопада. Цього дня за рішеннями незаконних “судів” арештували 32 громадянина України. Серед затриманих були п’ятеро журналістів та кореспонденти “Кримської солідарності”, які мали із собою прескарти й редакційні завдання.
 
Раніше українські громадські організації неодноразово закликали уряди демократичних країн активізуватися в межах Кримської платформи, щоб відреагувати на масові затримання кримських татар, які приходили на політично вмотивовані судові засідання як вільні слухачі або були учасниками мирних зібрань. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter